Bovenstaande slogan prijkte afgelopen dinsdag op de rug van Lasker 2-speler Hein Zondervan. Een opmerkelijke actie van de ervaren teamspeler die zich vrijwel nooit tot het nuttigen van een goudgele rakker laat verleiden. Het opvallende shirt legde hem echter geen windeieren, want ook ‘cola-Hein’ won uiteindelijk zijn partij.

 

Hieronder het verslag van een heerlijk avondje in Leeuwarden.

 

 

Mark en Ruurd hadden hun potjes een week eerder al vooruitgespeeld. Ruurd verloor, Mark won, al ging dat naar eigen zeggen niet zonder slag of stoot. Leuk detail was, dat onze fruitspecialist zich voor de gelegenheid helemaal in het wit had gestoken en (alsof het vooraf was afgesproken) zijn sympathieke tegenstander in een complete zwarte outfit ten tonele verscheen.

Tussenstand 1-1 dus en aan de resterende zes spelers de taak om de winst binnen te halen. Op papier zou dit moeten lukken, maar het voordelige ratingverschil leverde in de eerste ronde tegen Schaakwoude ‘slechts’ een gelijkspel op. Daar kwam nog bij, dat tegenstander Philidor 5 twee jaar geleden in de Aardappelbeurs met slechts zeven spelers de winst opstreek. Een gevoelig feit, waarnaar teamcaptain Kees van Straten in zijn openingswoord nog eens fijntjes refereerde. Het zette de Laskermannen echter wel op scherp…

*We begonnen prima met een degelijke overwinning van Jacob. Onze Amsterdammer kwam met de zwarte stukken comfortabel te staan en wist na enkele uren met een slinkse combinatie essentieel materiaal en daarmee de partij te winnen. Hiermee werkte hij niet mee aan een verlaat verjaardagskadootje voor zijn tegenstander, die net 65 was geworden.

*Johnny consolideerde de voorsprong door een zwaarbevochten remise aan het eerste bord. Hoewel het krachtsverschil op papier anders deed vermoeden, trof hij een taaie opponent. In het verre middenspel moest onze nieuwe vedette zelfs alle zeilen bijzetten om niet in de problemen te komen. De puntendeling was toen ook het maximaal haalbare.

*Ook Jan kwam niet verder dan remise. Tegen zijn jeugdige rivaal werd er vanuit de opening rustig opgebouwd. Ergens werd echter een pion gewonnen en Jan leek de pot in zijn voordeel te gaan beslissen. Het was allemaal echter nog niet zo makkelijk en gezien de stand op de overige borden was het goed getimede remise-aanbod zo gek nog niet.

*Willem zorgde ervoor, dat we niet meer konden verliezen. Rond tien uur was zijn stelling hopeloos, maar Willem zou Willem niet zijn om het toch nog even te proberen. Plotseling kwamen er weer kansen en leek zijn tegenstander het spoor helemaal bijster. De alleskunner (onlangs liep hij nog de marathon van New York!), wist hier wel raad mee en liet zijn opponent na het vernietigende h7 totaal verbouwereerd achter.

*’Zuster Thys’ bracht het winnende punt op het scorebord. De strijd tussen de twee teamcaptains mondde uit in een mooi schouwspel, waarin Thys steeds het betere van het spel hield. Uiteindelijk was de allesvernietigende opmars van de witte stukken niet meer tegen te houden en ging het punt naar Lasker.

*Hein kon daarna vrij spelen en deed dat ook. We hadden al om elf uur bij de shoarmaboer kunnen zitten, maar zowel Hein als zijn optimistische opponent wilden waar voor hun geld. Nadat er maar liefst twee stukken waren buitgemaakt, ging de Liwadder er nog eens goed voor zitten in de hoop nog een ‘truc’ te zien. De trucs bleven echter uit en om even voor twaalven ging er een vol punt én een fraaie pen mee naar Sint Anne.

De shoarma smaakte vervolgens als nooit tevoren… Door dit resultaat klimt Lasker 2 naar de top in het klassement. De eerstvolgende wedstrijd in december tegen DTK zal duidelijk moeten maken of we dit seizoen weer voorzichtig aan promotie mogen denken.

Philidor 5 – Emanuel Lasker 2 (2e ronde, 2e klasse A, FSB, d.d. 12-11-2013)

1. Pieter Ploeger – Johnny Diekstra              rem.

2. Leo van Maanen – Willem Postma            0-1

3. Kees van Straten – Thys Tuinstra              0-1

4. Peter Venhuizen – Jacob Strikwerda        0-1

5. Wolter Jongsma – Mark Kolthof               0-1

6. Alex de Haan – Hein Zondervan              0-1

7. Sytse Faber – Ruurd Stellingwerf             1-0

8. Jan Hoekstra – Jan Wijma                         rem.

 

Eindstand: 2-6, Lasker had wit aan de oneven borden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatst aangepast (vrijdag, 15 november 2013 10:10)