De weg er naartoe was op zich al een avontuur. Jan en Johnny waren met z’n tweeen in de luxueuze Panda naar Buitenpost afgereisd, terwijl de overige zes Laskerianen in de bus van melkboer Postma mochten plaatsnemen. Het leek wel een schoolreisje! Chauffeur Willem had op deze vrijdag de dertiende een strak reisschema bedacht en toerde eerst het hele Bildt door om zijn passagiers op te halen. Na een prachtige rit, gevuld met memorabele discussies en krappe manoeuvres, arriveerden we keurig op tijd in de plaatselijke kerk (lees; speelzaal). Dat kon niet van iedereen worden gezegd want, hoewel FSB-wedstrijden officieel om 19.45 uur beginnen, de tegenstanders betraden druppelsgewijs pas rond acht uur het pand.

Het mocht de pret niet drukken, Lasker was gekomen met een missie en die missie was winnen! Uiteindelijk lukte dit, maar het ging niet zonder slag of stoot. Hieronder het verslag.

*Willem verkeerde op een roze wolk, maar helaas kwam dit zijn spel niet ten goede. Vanuit de opening werd hij onder druk gezet en al snel kostte dit materiaal. Zijn sterke tegenstander wist hier wel raad mee en schoof de partij geruisloos naar winst.

 

*Mark trok de zaakjes weer in evenwicht. Na het vernietigende Da5 leek het al gedaan, maar Mark wilde het naar eigen zeggen mooi doen en gaf zijn opponent nog kansjes. Meer dan kansjes werden het echter niet. ‘Fruity’ Mark won beheerst en noteerde zijn derde punt op rij.

*Het is tot nu toe (nog) niet het seizoen van Ruurd. Ook deze keer bracht hij zichzelf al snel in de problemen en was het kwaliteitsverlies het begin van het einde. Helaas, maar het komt weer goed Ruurd!

*De stand werd 2-2 door een fraaie overwinning van Johnny. De Menamer voelt zich als een vis in het water bij het 2e en dat had was te zien in zijn spel. Hoewel zijn ervaren opponent nog lang tegenspartelde, sleepte Johnny uiteindelijk terecht het volle punt binnen.

*We kwamen op voorsprong door een zege van Hein. Vol in de aanval en met aanzienlijk meer tijd op de klok, kwam hij geen moment in gevaar. Toen er in het middenspel enkele pionnetjes werden buitgemaakt en zijn tegenstander ook nog eens vóór de tijdcontrole door de vlag ging, was het puntje binnen.

*Maar de taaie mannen uit Buitenpost e.o. kwamen weer langszij omdat Jan het uiteindelijk niet kon bolwerken. Hij trof één van de Bosma-telgen (daar spelen er nogal wat van bij DTK) en stond lange tijd wel goed. Toen de e-lijn echter werd opengebroken door zwart, was er geen houden meer aan.

Aan Jacob en Thys de taak om de winst veilig te stellen. Dat beide heren dit moesten doen tegen de twee andere Bosma-telgen, was hierbij een pikant detail.

 

*Thys trof in de teamcaptain van de thuisclub een sluwe rakker. Sterker nog, ondanks het positieve ratingverschil had de Bitgumer nog nooit van deze man gewonnen… Ook deze keer was het lastig en leek de pot te verzanden in remise. Thys rechtte echter rond half twaalf zijn rug, drong met het sterke g4 de zwarte stelling binnen en liet na lang zwoegen geen spaan heel van zijn zichtbaar aangeslagen opponent.

 

*Ook Jacob won daarna nog en daar zag het heel lang niet naar uit. Onze ‘Fries om utens’ moest zwaar de verdediging in, maar dat is Jacob wel toevertrouwd. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, stond Jacob qua stelling en tijd beter en zette hij de jongste Bosma-man pardoes mat.

3-5 derhalve en met deze overwinning is een belangrijke en lastige horde genomen. Lasker 2 blijft meedoen voor het kampioenschap en de volgende wedstrijd thuis tegen koploper NEO zal allesbepalend worden. Dat het in ieder geval met de sfeer en teamspirit wel goed zit, bleek maar weer eens bij de vertrouwde shoarma-sessie na afloop.

 

DTK 2 – Emanuel Lasker 2 (3e ronde FSB, 2e klasse A, 13-12-2013)

 

 

1. L. Nicolay – W. Postma                1-0

2. W. v/d Velde – M. Kolthof           0-1

3. B. Bosma- Th. Tuinstra                  0-1

4. A. Bosma – J. Strikwerda              0-1

5. D. Schuttel – J. Diekstra                0-1

6. J. Brouwer – H. Zondervan           0-1

7. M. Bosma – J.S. Wijma                 1-0

8. F. Douma – R. Stellingwerf          1-0

 

Eindstand: 3-5. Lasker had wit aan de oneven borden.

 

 

Laatst aangepast (woensdag, 18 december 2013 14:21)