Het fenomeen ‘skake op maandeg’ intrigeert me al sinds lange tijd. Ik kan me eenvoudigweg nog steeds niet voorstellen, dat je je als enthousiast clubschaker op maandagavond kunt opladen voor een potje schaak. Net een vermoeiend en gezellig weekend achter de rug, debekende maandagdrukte op de weg en op het werk is weer voorbij en dan mag je ’s avond nog je favoriete hobby gaan uitoefenen. Niets meer en niets minder dan dat, want omdat je de volgende dag weer vroeg op moet en je nog een lange werkweek voor de boeg hebt kun je ook niet even gezellig nakeuvelen met je schaakvrienden of (om maar in Laskergewoontes te vervallen) een broodje shoarma verorberen.

Nee, ‘skake op maandeg’ is één van mijn ergste nachtmerries, maar afgelopen maandag was het toch weer eens zover. In de eerste ronde van de Friese bekercompetitie mocht Lasker aantreden in en tegen Heerenveen dat (waarschijnlijk in een vlaag van verstandsverbijstering) deze dag als vaste speeldag heeft gekozen.

 

Vanuit het hele land (tja, niet iedereen woont en werkt in Friesland…) verschenen de vier toppers van Lasker 2 ruim op tijd ten tonele en kon er nog net een glimp worden opgevangen van een enthousiast dames-hockeyteam, dat een fanatieke training aflegde op een nabijgelegen speelveld. Het moet gezegd, dat maakte veel goed op deze donkere maandagavond!

 

‘Niets is zeker in de beker’ en van onderschatting was dan ook geen sprake. Heerenveen is een sterke club, dat naast het eerste achttal (die mochten niet meedoen) nog wel wat andere gevaarlijke spelers in de gelederen heeft. De Bildtkers waren echter op papier veel sterker, dus waren de verwachtingen hoog.

 

Nadat teamcaptain Thys de (verkeerde) kleur aan het eerste bord had geloot, barstte de strijd op de 64 velden los. De één ging dat echter aanzienlijk makkelijker af dan de ander, het speeltempo was ook al anders dan op andere dagen van de week…

 

 

*Mark bracht Lasker op voorsprong aan bord vier. Vanuit de opening werd de tegenstander onder druk gezet en een vernietigende aanval op de zwarte koning luidde al snel het begin van het einde in.

*Jacob wist er op bord twee 2-0 van te maken. Niet al te fit ogend, bleek er na een tamme opening ineens vuur in de stelling te zitten. Toen zijn ervaren opponent een giftig paard sloeg en daarmee zijn dame in de aanbieding deed, was het uit.

*Johnny kwam aan bord drie niet verder dan remise, maar met dat halfje was de winst wel een feit. De partij bleef de hele avond in evenwicht. Johnny probeerde het zeker wel, maar de Heerenvener had een topavond.

*Thys speelde aanvankelijk bagger, maar wist het tij na het te optimistische Lxh7 te keren. Hoewel de eerste bordspeler van het Friese Haagje nog lang spel had, hield Thys het hoofd koel en kon er rond half elf weer een vol punt worden bijgeschreven.

0,5-3,5 dus en de eerste bekerronde is overleefd! Op 13 december a.s. spelen we de derde ronde van de reguliere FSB-competitie uit tegen DTK. Hoewel ‘vrijdag de dertiende’ nu ook niet bepaald te boek staat als een geluksdag, is in mijn optiek alles beter dan ‘skake op maandeg’…

 

 

Heerenveen – Lasker (1e ronde FSB-beker, 02-12-2013):

 

 

1. P. v/d Zee (1711) – Th. Tuinstra (1923)                0-1

2. W. Visser (1758) – J. Strikwerda (1846)              0-1

3. R. v/d Berg (1553) – J. Diekstra (1820)                rem.

4. P. Doetjes (1333) – M. Kolthof (1773)                 0-1

 

Eindstand: 0,5-3,5. Lasker had wit aan de even borden.

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.

 

 

 

 

 

 

 

Laatst aangepast (woensdag, 18 december 2013 14:27)