Afgelopen vrijdag, 20 november, was het dan eindelijk zover.

In de vertrouwde Aardappelbeurs mocht het tweede achttal van de schaakclub Emanuel Lasker aantreden voor de eerste competitiewedstrijd in de 1e klasse A van de Friese Schaakbond. Vorig jaar wist Lasker 2 voor het eerst in de historie met speels gemak handhaving te realiseren in deze sterke klasse en ook dit seizoen is dat de doelstelling.

Verheugend is het feit, dat het immer fanatieke vriendenteam dit jaar kampt met een luxeprobleem. Er zijn maar liefst tien mensen beschikbaar voor acht plekken. Besloten is, dat met een soort rouleersysteem aan de onderste vier borden iedereen regelmatig kan spelen. Een mooie oplossing.

De Bildtkers mochten meteen vol aan de bak, omdat het vlaggenschip van Schaakcombinatie Leeuwarden, (een fusieclub tussen het vroegere ‘Knudde’ en ‘de Burght’) als tegenstander fungeerde. Dit team miste vorig seizoen op een haar na promotie naar de promotieklasse, het hoogst haalbare in Friesland.

Toegegeven, SCL moest het deze avond doen zonder hun sterke kopman, maar die kreeg vorig jaar nog een pak slaag van een niet nader te noemen Laskeriaan…

Nadat wedstrijdleider Murk Viersma de klokken op vakkundige wijze had ingesteld en alle denksporters naar hun plek had verwezen, barstte het spektakel los.

*Lasker begon prima met een puntendeling van ‘nieuwkomer’ Gerrit de Vries. Gerrit is weer helemaal terug en mag dit seizoen naast de interne zijn kunsten ook vertonen in het tweede.

Door een kleine onoplettendheid verloor de ‘ouwe seun’ een pion, maar middels fraai spel won hij die vliegensvlug weer terug. Tijdens analyse bleek dat Gerrit zelfs een vol stuk had kunnen winnen en dat was voor Gerrit zelf even een tegenvaller. Desalniettemin een puik resultaat.

*Reinold Postma speelde daarna eveneens remise. Na enkele jaren van afwezigheid is ook hij weer terug op de vertrouwde plek. Het schaken is de Postma-telg gelukkig nog niet verleerd en de partij bleef goed in evenwicht. Na enkele uren werd de vrede getekend en was de tussenstand 1-1.

*Neef Willem Postma volgde dit voorbeeld. Tactisch geposteerd aan bordje 1 gaf hij geen krimp. Zijn sympathieke opponent probeerde met licht aanvalsspel de pot naar zijn hand te zetten, maar zag uiteindelijk geen kansen meer. Het opvolgende remiseaanbod werd uiteraard gretig geaccepteerd door onze multi-sportman.

*Het werd 2-2 toen de vierde remise op naam kwam van Johnny Diekstra. Johnny trof een tegenstander die nog sneller dan ons vluggerdier zijn zetten afwerkt. De heren belandden dan ook vliegensvlug in het eindspel, dat er erg interessant uitzag. Helaas was er (waarschijnlijk) geen winnende voortzetting voor de Laskerman en dus kon ook met deze puntendeling prima worden geleefd.

*Thys bracht Lasker op voorsprong. Toen zijn tegenstander al op de 13e zet een pionnetje in de aanbieding deed, werd het een relaxed avondje voor de Bitgumer teamcaptain. Natuurlijk, het moest allemaal nog wel secuur worden gespeeld, maar Thys kwam nooit in de problemen en schoof het resterende eindspel beheerst uit.

*Lasker kwam zelfs op een 4-2 voorsprong door een puike overwinning van Mark. Mark trof dezelfde opponent, die hem vorig jaar nog verpulverde. Opmerkelijk was dat de Liwadder zich dat naar eigen zeggen niet meer kon herinneren, maar Mark was gebrand op revanche. Aanvankelijk ging het moeizaam, maar toen kwam er ineens een prachtige combinatie. Het leverde de fruit-expert meteen materiaal en even later ook het volle punt op.

Uit de twee resterende partijen moest dus minimaal een halfje worden gehaald om de winst veilig te stellen. Dat leek mogelijk…

*Hein redde het niet. Hij speelde een interessante pot, maar verzuimde in het middenspel om via een tricky paardzetje materiaal te winnen. Vervolgens werd hij verrast op de koningsvleugel en ondanks hevig verzet, was er uiteindelijk geen houden meer aan.

*Jacob beleefde een k..avond. Lang was er geen vuiltje aan de lucht en stond zwart zelfs beter. Ergens in het late middenspel kwam er een remise-aanbod van zijn tegenstander, maar op dat moment vond Jacob de stand op de overige borden nog niet overtuigend genoeg om op het aanbod in te gaan. Daarna ging het vreselijk mis. Onze Frys om utens forceerde en maakte het zichzelf onnodig lastig. Sterker nog, hij verloor en dat was een fikse domper voor de man die ons al menigmaal het verlossende puntje heeft gebracht en dat ook nog vele malen in de toekomst zal doen.

4-4, vooraf hadden we ervoor getekend. Deze avond was winst echter binnen handbereik en dat moest even worden verwerkt bij de Stannebuurster shoarmatent. Dit lukte en om even na enen stapten de heren schakers met opgeheven hoofd weer in hun autootjes.

Emanuel Lasker 2 – Schaakcombinatie Leeuwarden 1 (1e klasse A, ronde 1, 20-11-2015);

1. W. Postma – P. Brouwer rem.

2. J. Diekstra – Z. Dzaferspahic rem.

3. M. Kolthof – R. Wolfslag 1-0

4. Th. Tuinstra – W. Bloemsma 1-0

5. J. Strikwerda – I. Nijemcevic 0-1

6. H. Zondervan – T. Jellesma 0-1

7. G. de Vries – J. Bleekveld rem.

8. R. Postma – M. Woudstra rem.

Eindstand 4-4, Lasker had wit aan de even borden.

FK Snelschaken in Akkrum

Op zaterdag 21 november deden drie Laskerianen mee aan het FK Snelschaken in Akkrum.

Van 14.00-22.00 uur werden er een kleine twintig snelschaakpotjes per persoon afgewerkt in een gezellige ambiance. Jan Hibma en Rienk Sijbesma speelden een goede voorronde en kwamen beide in finalepoule A terecht. Ook hier gaven ze hevig tegenstand, maar vielen ze beide net buiten de prijzen. De voorronde van Thys Tuinstra verliep iets minder, maar in finalepoule C liet hij vervolgens wel alle concurrentie achter zich. Het leverde hem vier tientjes als prijzengeld op, toch leuk!

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (zondag, 22 november 2015 15:50)