(oftewel… de derde ‘4-4’ is een feit)

In een uitverkochte Aardappelbeurs mocht het tweede achttal van de schaakclub Emanuel Lasker afgelopen vrijdag aantreden tegen het vlaggenschip van Mid Fryslan uit Akkrum e.o.

Op voorhand leek het een uitgemaakte zaak; “MF 1” was na twee ronden de trotse koploper en het Bildtse octet, gemiddeld 158 ratingpunten minder dan de opponent, vecht ook dit seizoen weer voor lijfsbehoud in de sterke 1e klasse A.

Maar… Juist in dit soort wedstrijden stropen de schaakvrienden van Lasker hun mouwen altijd een klein beetje verder op. En waarom ook niet? De eerste twee ronden werd keurig gelijkgespeeld tegen achtereenvolgens SC Leeuwarden 1 en DTK 2, waardoor het zelfvertrouwen natuurlijk een enorme boost had gekregen.

Wedstrijdleider Murk Viersma opende om precies kwart voor acht het bal, dat eigenlijk bijna twee weken eerder al was begonnen in café de Kromme Knillis in Akkrum. Op maandag 8 februari had Jacob zijn partij namelijk al vooruit gespeeld en gewonnen! Zijn sterke tegenstander stond lange tijd beter, maar verkeek zich uiteindelijk op de giftige f-pion van onze Frys om utens.

1-0, derhalve en dat is natuurlijk altijd een mooi begin.

*Helaas kreeg deze vliegende start aanvankelijk geen vervolg. Ruurd werd vanuit een koningsgambiet volledig overspeeld en kon al na 11 zetten zijn koning omleggen.

Een domper voor de niet geheel fitte Laskercrack.

*Johnny deed daarna in positief opzicht van zich spreken. Beide teamcaptains hadden vrij verrassend opgesteld, waardoor Johnny de op papier sterkste man van Akkrum trof aan bord vier. Het werd een alleraardigst potje, waarbij het evenwicht na scherp spel niet werd verbroken. Een fraai halfje was uiteindelijk de beloning.

*We kwamen op voorsprong door een klinkende zege van Willem. Geposteerd aan het hoge tweede bord stond hij na een uurtje wat gedrukt. Plotseling ging de Postma-telg echter helemaal los en liet hij middels een aantal formidabele krachtzetten geen spaan heel van zijn zichtbaar aangeslagen opponent. Chapeau!

*Jan had door omstandigheden dit seizoen nog geen partij gespeeld. Deze keer was hij er gelukkig weer bij en speelde hij de sterren van de hemel. Toegegeven, rond een uur of tien zag het er allemaal wat lastig uit, maar de supergemotiveerde Jan rechtte zijn rug en sleepte op karakter een heel nuttig halfje uit het vuur.

3-2 dus en een grote sensatie hing in de lucht. Thys leek optimaal te gaan profiteren van de ‘zwakke pion’ van de tegenstander, terwijl Mark en Reinold op dat moment zeker niet minder stonden.

*Thys incasseerde inderdaad het volle punt en daardoor kon Lasker niet meer verliezen. Vanuit een scherpe caro-cann wist zwart het voordeel van de zwakke witte d-pion te behouden en speelde de Bildtse teamcaptain de partij met vaste hand naar winst.

*Ook Reinold speelde een prima partij, kwam beter te staan, maar de ervaring van de taaie MF-man gaf na uren zwoegen de doorslag. Reinold gaat echter steeds beter spelen en dat is voor zowel hem als het team een hele prettige ontwikkeling.

*Mark moest daarna nog zorgen voor het winnende halfje, maar het lukte niet. Lange tijd had zwart het betere van het spel, maar de Akkrumer teamcaptain gaf geen krimp en vocht zich fraai terug. In de eindfase gingen er jammerlijk nog wat pionnetjes verloren en konden de dames worden geruild. Het resterende eindspel was gewonnen voor wit.

De derde 4-4 op rij dus, waardoor we zijn opgeklommen naar de derde plek en dit betekent bijna handhaving. Het kan echter raar lopen en dus zou een zege (een gelijkspel is ook goed) in de volgende ronde tegen het laag geklasseerde Jurjen Tolsma plezierig zijn. We gaan ervoor, al is er bij een eventueel verlies ook nog steeds geen man overboord.

De shoarmaboer in Sint Anne maakte na de wedstrijd overuren toen, naast het Laskerteam aangevuld met Berend en Murk, ook de MF’ers besloten nog een hapje te gaan eten.

Een speciaal woord van dank aan wedstrijdleider Murk én een flink aantal supporters. ‘Fijn, dat jullie er zijn’.

Emanuel Lasker 2 – Mid Fryslan 1 (3e ronde FSB-competitie, 1e klasse A, d.d. 19-02-2016);

1. Thys Tuinstra (1897) – Peter de Jong (1668) 1-0

2. Willem Postma (1595) – Jeroen Sparenberg (1795) 1-0

3. Jacob Strikwerda (1868) – Jan Schadd (1889) 1-0

4. Johnny Diekstra (1829) – Frank Schuurmans (2095) rem.

5. Mark Kolthof (1786) – Peter Koning (1862) 0-1

6. Reinold Postma (1427) – Sipke de Schiffart (1879) 0-1

7. Ruurd Stellingwerf (1430) – Rinze Douma (1828) 0-1

8. Jan Wijma (1464) – Ymco Leijenaar (1544) rem.

Eindstand: 4-4, Lasker had wit aan de even borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (zaterdag, 20 februari 2016 12:45)