Op donderdag 17 maart stond een interessant duel op het programma. In café de Smalle Brug in Stiens ontving het vlaggenschip van de plaatselijke schaakclub het tweede octet van Emanuel Lasker uit Sint Jabik.

“Lasker 2” was na drie wedstrijden bijna veilig, terwijl de Stienzers nog puntloos onderaan bungelden in de sterke 1e klasse A van de Friese Schaakbond.

Best wel verrassend, als je bedenkt dat de thuisclub sinds jaar en dag een ervaren en gedegen achttal op de been brengt en enkele jaren geleden nipt promotie misliep naar het hoogst haalbare (promotieklasse) in Friesland.

De Bildtkers handhaafden zich vorig seizoen eveneens verrassend in de 1e klasse en wilden dit huzarenstukje natuurlijk graag nog eens herhalen met het gezellige vriendenteam, een mix van jong en (wat) ouder…

Stiens wisselde op het laatste moment nog twee spelers om, waardoor plaatselijke crack Joop Claus tot wedstrijdleider werd gebombardeerd. Een functie die hij ook regelmatig met verve vervult in Sint Jabik, tijdens de wedstrijden van Lasker 1.

*Lasker kwam moeizaam op gang. Ruurd kreeg te maken met een aanval op de koningsvleugel, nadat hij kort had gerokeerd en de tegenstander lang. Hoewel de anders zo taaie Laskerman een tegenaanval probeerde op te zetten, kwam hij geen moment in zijn spel. Een nul was het gevolg en dat was een tegenvaller.

*Johnny kwam wel wat beter uit de opening, maar zijn Stienzer opponent met een tropische naam pareerde bekwaam. Toen de kruitdampen waren opgetrokken geloofden beide heren het verder wel en werd de vrede getekend.

*Thys bracht Lasker weer langszij. Rond tien uur zag het er allemaal lastig uit, maar toen de teamcaptain de tegenstander voor het blok zette en deze verzuimde om de dames te ruilen, was het meteen gedaan en werd de tussenstand 1,5-1,5.

*Ook Jacob won daarna. Tegen de strijdlustige dominee stond hij steeds wel wat beter, maar moest hij lange tijd wel oppassen. Uiteindelijk werd er essentieel materiaal gewonnen en kwam Lasker op voorsprong.

*Reinold speelde daarna heel tactisch remise. We hadden inmiddels 2,5 punt en omdat Mark op dat moment gewonnen stond, moest een halfje uit de resterende drie partijen genoeg zijn voor handhaving. Een ‘onzichtbaar’ schopje van de teamleider tegen Reinolds rechterbeen was voldoende en de Berltsumer bood in betere stelling remise aan. Zijn opponent dacht hier uiteraard wel even over na, maar nam het aanbod uiteindelijk aan. Een fraai staaltje van teamgeest!

*Het verlossende vierde punt werd met enig gejuich binnengehaald door Mark. Tegen zijn Stannebuurster tegenstander kwam hij enigszins gedrukt uit de opening, maar het vervolg was prima. Mark posteerde zijn stukken op de juiste velden en won de partij op overtuigende wijze.

*We wonnen de wedstrijd nog toen Willem ineens vleugels kreeg. Aan bordje 1 zag het daar aanvankelijk niet naar uit. De pas afgestudeerde Bitgumer (gefeliciteerd!!!) had het allemaal echter goed doorgedacht en wist met een werkelijk fabuleuze aanval het tij te keren en de op papier sterkste man van Stiens fraai te verschalken.

2-5, de avond kon nu helemaal niet meer stuk!

*Dat Hein daarna nog verloor was jammer voor hem, maar had verder geen invloed meer op de stand. Hein trof een solide, ervaren man van Jurjen Tolsma en had weinig in te brengen. Stukje bij beetje werd onze gedegen teamspeler in de verdrukking geduwd. Hein spartelde lang en hevig tegen, maar zag in de late uurtjes het kansloze van de missie in.

De wonderen zijn ook dit seizoen de wereld nog niet uit. Lasker 2 handhaaft zich een ronde voor het einde met ogenschijnlijk speels gemak en heeft in theorie zelfs nog kampioenskansen. Op zaterdag 16 april a.s. zal tijdens de gezamenlijke slotronde moeten blijken of koploper Mid Fryslan 1 (daar hadden we trouwens ook van kunnen en moeten winnen, maar dit terzijde) de zenuwen in bedwang kan houden. Lasker 2 kan vrijuit spelen en dat is vooraf altijd een prettige gedachte.

Jurjen Tolsma 1 – Emanuel Lasker 2 (4e ronde, 1e klasse A, FSB, d.d. 17-03-2016);

1. Bouke Woustra (1797) – Willem Postma (1595) 0-1

2. Tony Garcia (1771) – Johnny Diekstra (1829) rem.

3. Marten Kroondijk (1708) – Thys Tuinstra (1897) 0-1

4. Jaap Overeem (1690) – Jacob Strikwerda (1868) 0-1

5. Yme Brinksma (1754) – Mark Kolthof (1786) 0-1

6. Piet Hoogland (1771) – Hein Zondervan (1481) 1-0

7. Geart Nicolay (1673) – Reinold Postma (1427) rem.

8. Jan v/d Lune (1474) – Ruurd Stellingwerf (1430) 1-0

Eindstand: 3-5, Lasker had wit aan de oneven borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (zondag, 20 maart 2016 09:09)