Op de dag dat het Tata Steel-toernooi voor het eerst sinds jaren weer een Nederlandse winnaar kreeg, overleed in zijn woonplaats Sint Anne voormalig Franeker- en Laskerlid Jan Durk Kempenaar.

Jan speelde jarenlang als trouw en fanatiek lid voor de SC Franeker, een begenadigd en creatieve schaker. In die tijd begeleidde hij vanuit zijn werk als GGZ-verpleegkundige mijn tante en kwam ik hem regelmatig tegen. Na een lange schaakcarrière stortte Jan zich helemaal op de bridgesport, samen met zijn vrouw Bea. Ze deden dat op een hoog niveau met diverse clubkampioenschappen tot gevolg. De interesse voor het schaken was er nog wel, maar dan thuis, veelal met en tegen de schaakcomputer. In die jaren ben ik Jan uit het oog verloren.

In 2017 was mijn verbazing groot, toen hij zich meldde in Sint Anne tijdens de clubavond van Lasker. Ik had Jan zolang niet gezien, maar herkende hem natuurlijk meteen. Hij was nog even sympathiek en sociaal als vroeger, eigenschappen die hem sierden naast zijn eigenzinnigheid en brede interesses. Jan werd lid, speelde intern een paar potjes en deed twee of drie keer mee met Lasker 2 voor de externe competitie. Hoogtepunt (voor Jan een dieptepunt…) was zijn inmiddels legendarische pot in Damwoude. Jan speelde een toppartij, had de winst voor het grijpen toen er ‘mat in twee’ op het bord verscheen. Jan dacht echter mat in één zet te zien. Zijn triomfantelijke lach veranderde abrupt in een onweersgezicht toen zijn opponent de zet meteen weerlegde en de partij won. Jan baalde hier enorm van en dat kon hij niet verbergen, want hij was inmiddels alweer net zo fanatiek als vroeger.

De vrijdagavond kwam hem uiteindelijk toch niet zo goed uit als clubavond en net toen hij op het punt stond om zich aan te melden bij een andere schaakclub trof de ziekte kanker hem.

In de tijd die volgde groeide de vriendschap tussen Jan en mij op een hele mooie manier. We schaakten regelmatig even wat potjes bij hem thuis en praatten dan over van alles en nog wat. Het was altijd gezellig, we genoten er beide enorm van.

Jan genoot van het leven met zijn sterke vrouw Bea. Ze maakten samen mooie herinneringen, maar Jan moest toch stukje bij beetje dingen inleveren. Je hoorde hem er niet over, hij klaagde nooit en was van het kaliber ‘as it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin’.

Toen Jan het niet meer kon opbrengen om zelf een potje te schaken volgde hij de partijen van de diverse toernooien op zijn favoriete schaaksite Chess24. Regelmatig spraken we af voor een bakkie, praatje en stukje gezelligheid. Het ging steeds minder met de gezondheid van Jan, maar daar merkte je vanuit Jan zelf weinig van. Hij kon zich op een bewonderenswaardige manier oppeppen als er iemand langskwam. Natuurlijk spraken we af en toe over het naderende levenseinde, maar ook daarbij verloor hij zijn unieke stukje humor niet uit het oog. Met Bea kreeg ik eveneens een speciale band.

Toen Jan me enkele weken geleden berichtte dat hij snel achteruit ging en hij waarschijnlijk niet lang meer zou leven, vond ik dat natuurlijk heel erg, maar spraken we ‘gewoon’ weer af voor een bakkie, zoals we dat de afgelopen jaren steeds hadden gedaan.

Tijdens dat laatste bezoekje bleek dat de band met Jan en Bea inmiddels zo sterk was geworden, dat ik, samen met Bea, Jan tijdens zijn laatste dagen heb mogen begeleiden. Het werden emotionele dagen, maar vooral ook hele mooie, bijzondere en waardevolle dagen. De humor van Jan bleef tot het einde en hij hield de regie over zijn leven. We hielden Jan op de hoogte van de ontwikkelingen bij Tata. De tv stond tijdens de speelrondes onafgebroken op Chess24, zodat hij dat kon volgen.

Op het moment dat Jorden van Foreest het toernooi won, heb ik dat meegedeeld aan Jan, omdat ik ervan overtuigd was dat hij dat nog wel zou horen.

Enkele uren later overleed hij, op de leeftijd van 63 jaar.

Een prachtmens en lieve vriend is er niet meer. We zullen hem missen en koesteren de mooie herinneringen.

Veel sterkte, namens alle leden van de schaakclub Emanuel Lasker, voor Bea en verdere nabestaanden.

Thys Tuinstra

 

Bitgum

Laatst aangepast (woensdag, 03 februari 2021 21:26)