Vanaf een zonovergoten Kreta kreeg ik de volgende informatie binnen van onze eigen Dolf die de afgelopen week deelnam aan het WK schaakprobleemoplossen.

Op maandag vond de traditionele voorwedstrijd plaats: Het open toernooi, dat in 2004 nog door Dolf gewonnen werd. Ditmaal presteerde hij met een gedeelde 57ste plek (er waren 86 deelnemers) slechter dan ooit tevoren en zat de schrik er behoorlijk in. “Ik zat na 1,5 uur helemaal kapot”, aldus de nog niet van de verbazing bijgekomen Dolf.  De Rus Evseev won het open toernooi.

Op dinsdag startte het echte WK, bestaande uit twee dagen. De 1e dag beloofde niet veel goeds met een 35ste plek, maar er kondigde zich in het hoofd enige verbetering aan. En inderdaad werd op de 2e dag iets goed gemaakt van de achterstand wat uiteindelijk een 23ste plek opleverde. Een beetje teleurstellend na de 5e plek van vorig jaar, maar hij bleef wel de overige Nederlanders voor.

De bekende Britse dubbel-GM John Nunn, in de jaren tachtig a negentig een partijschaakwereldtopper, won het toernooi en is daarmee nu Europees –en Wereldkampioen oplossen. Verzadigd is hij daarmee overigens niet, want hij vertrouwde Dolf toe dat er met het behalen van de Britse titel in februari 2011 de 'triple' behaald kan worden. In het landenklassement eindigde Nederland (Dolf, Hans Uitenbroek uit Vlaardingen en Peter Van den Heuvel uit Eschede) op een 9e plek (totaal 20). Ook dat was een tikkeltje tegenvallend.

Op woensdagavond was er een oploswedstrijd in Fairy-problemen. Dit zijn problemen met aparte stukken en/of voorwaarden. Hier eindigde Dolf op een mooie 6e plek. Er was dus sprake van een stijgende lijn, maar net iets te laat. Overigens werd Uitenbroek 8e en daarmee werd Nederland hier 1e in het niet bestaande landenklassement. Als je niks wint, moet je wat bedenken.

Als uitsmijter werd op de donderdag nog de Solving Show gehouden. Een wedstrijd waar d.m.v. een afvalrace een winnaar naar voren komt. Op een groot scherm wordt steeds een 2-zet-probleem geprojecteerd, waarbij twee oplossers elkaar op snelheid af moeten zien te troeven. Dolf verwachtte ondanks zijn 23e plek in het hoofdtoernooi, dankzij wat afzeggingen wel tot de 16 uitgenodigden te zullen behoren en leek met het vooraf uitgesproken “I’m going to kick some solvers' butt!” over de juiste instelling te beschikken deze dag. Het bleek niet helemaal grootspraak want de mooiste overwinning in de 1e ronde was Dolf's fraaie 'clean sweap' (3-0, waarbij de tegenstander niet aan het woord komt) tegen de Rus Selivanov (Wereldkampioen in 2003 en normaal nooit om tekst verlegen) te zijn. Helaas betekende de kwartfinale die met 4-3 verloren werd het einde.

Kortom: Dolf piekt dus niet in, maar vlak na het toernooi. Welke avonturen dat de paar vrije dagen rond Chersonissos nog heeft opgeleverd zal waarschijnlijk wel altijd geheim blijven.

Laatst aangepast (vrijdag, 29 oktober 2010 15:43)