Thys doet verslag van allerhande gebeurtenissen:

                                                                          Bildts bekersprookje voorbij…

In de halve finale van de Friese bekercompetitie kon Lasker helaas niet voor een verrassing zorgen. Tegen Emmeloord bleef het lang spannend, maar moesten de Bildtkers uiteindelijk berusten in een 1-3 nederlaag.

*John verzag zich en verloor in een vroeg stadium een vol stuk en uiteraard daarmee de partij.
*Epko werd tegen de sterke eerste bordspeler van Emmeloord vanuit de opening in de verdediging geduwd en ging geruisloos ten onder.
*Jacob won! Tactisch geposteerd aan bord drie zag het hier lange tijd niet naar uit, maar toen de zwarte dame werd ingesloten was het gedaan met de koopman.
*Thys verprutste de opening, maar kreeg nog kansen. Zijn ervaren opponent liet echter geen steekjes meer vallen en incasseerde na een lange avond het volle punt.

Jammer, maar de bekercompetitie was dit seizoen erg geslaagd. Op papier sterkere teams werden professioneel verslagen en dat geeft de burger moed!

Emanuel Lasker – Emmeloord (halve finale bekercompetitie FSB, d.d. 08-04-2011):

1. Epko Brinksma (1600) – Rob Kamminga (2046)  0-1
2. John Beimers (1704) – Timo Koffeman (2044)  0-1
3. Thys Tuinstra (1877) – Henk Valkema (1934)  0-1
4. Jacob Strikwerda (1833) – Nico Lemson (1789)  1-0

Eindstand: 1-3, Lasker had wit aan de even borden.


                                                                                Tjalling zet eindsprintje in!

Voor de interne competitie werden op 8 april ook nog twee partijen afgewerkt. Berend is helemaal terug en won gedecideerd van Gerrit. Tjalling heeft een eindsprint ingezet en verschalkte op fraaie wijze Johnny.

Interne competitie d.d. 08-04-2011 (ronde 18):

T. Wiersma – J. Diekstra  1-0
B. Nauta – G. de Vries  1-0

                                                                 Lasker 2 eindigt ‘Knudde’ in slotronde FSB

Er stond voor het 2e team van Lasker niets meer op het spel afgelopen zaterdag, de heren waren immers al in een eerder stadium gedegradeerd. Tijdens de gezamenlijke slotronde van de promotie- en 1e klasse mochten de Bildtkers nog even aantreden tegen schaakclub “Knudde”, dat nog moest vechten tegen degradatie.

*Nanne was als eerste uit en sleepte verdienstelijk een halfje uit het vuur tegen de Leeuwarder clubkampioen. Na een tam potje zat na zetherhaling meer dan remise er niet in.
*Willem speelde een berepartij en verpulverde zijn tegenstander met speels gemak. De eerste seizoensoverwinning van de Bitgumer werd middels enkele krachtzetten op de koningsvleugel luister bijgezet.
*Knudde kwam weer langszij na een nederlaag van Epko. ‘De lange’ snoepte een giftig pionnetje en moest dat bekopen met dameverlies. Uiteraard kwam hij deze tegenvaller niet meer te boven.
*Ruurd verdedigde traditiegetrouw voor wat hij waard was, maar kon niet voorkomen, dat de witte stukken de zevende rij bereikten. Na wat stukken te hebben verloren geloofde onze witloftrekker het verder wel.
*Het werd 3,5-1,5 voor de thuisclub toen ook Mark zijn koning om moest gooien. Mark moest supersnel zetten in verband met andere verplichtingen later op de dag en dit kwam zijn spel niet ten goed. Na enkele wanhoopszetten gaf de groenteman aangeslagen op.
*Knudde ontliep het degradatiespook door het volgende punt binnen te halen en daarmee de ontmoeting op te eisen. Invaller Jan speelde aanvankelijk een vrij gelijkwaardige partij, maar werd langzaam maar zeker in de verdediging gedrukt. Uiteindelijk was het niet te houden.
*Thys deed namens de gasten nog wat terug. Lange tijd zag het er allemaal vrij remise-achtig uit, maar toen de zwartspeler zich even verkeek en daardoor een pionnetje achter kwam, was het gedaan en behield de Bildtse teamcaptain zijn ongeslagen status in de eerste klasse.
*John verloor daarna nog tegen de op papier sterkste man van Knudde. Na een aanvankelijk prima pot, bleek het zwarte paard in de late uurtjes toch sterker dan de witte loper.

Het seizoen werd afgesloten bij de pizzeria in Sint Anne. Onder het genot van een lekker hapje en drankje werd het nog erg gezellig. Na sterke verhalen over gestolen jassen, rijkmakende staatsloten en verdwenen pinautomaten keerde een ieder uiteindelijk moe, maar voldaan huiswaarts.

Knudde 1 – Emanuel Lasker 2 (7e ronde FSB-competitie, 1e klasse, d.d. 16-04-2011):

1. J.W. v/d Werf – W. Postma  0-1
2. M. Hosseini – M. M. Kolthof  1-0
3. I. Nijemcevic – Th. Tuinstra  0-1
4. W. Hoekstra – N. Toering   rem.
5. A. Willemsma – J. Beimers  1-0
6. R. v/d Veen – R. Stellingwerf  1-0
7. J. Brouwer – J.S. Wijma   1-0
8. D. Sytsma – E.A. Brinksma  1-0

Eindstand 5,5-2,5. Lasker had wit aan de oneven borden.

                                                                                     Koploper ten onder!

Het was een volle bak afgelopen vrijdag bij Schuit. Maar liefst veertien (een seizoensrecord?!) enthousiastelingen hadden besloten om een intern potje te komen schaken. Naast de strijd in de middenmoot en onderste regionen, stonden er ook een aantal interessante toppers op het programma.

*Koen en Michiel besloten na een leuke ontmoeting om het punt te delen. Daar kon met name de Sylster prima mee leven, omdat hij op dat moment een pion achter stond. Koen zag het vervolg echter niet meer en koos eieren voor zijn geld.
*Gerrit is van slag en verloor kansloos van Hilbrand. De ervaren hovenier trok de partij stukje bij beetje naar zich toe en doorzag alle dreigende trucjes van zijn opponent. Het eindspel was glad gewonnen en werd dan ook in het voordeel van de witspeler beslist.
*Sikko stond aanvankelijk niet goed tegen Johnny, maar toen deze verzuimde om de witte stelling schade toe te brengen, herstelde de Stannebuurster zich vliegensvlug. Johnny probeerde het nog wel even, maar zijn aanval sloeg niet door en het punt ging naar Sikko. Die heroverde na weken van ‘running-up’ hiermee de koppositie.
*Koploper Erik moest het opnemen tegen veelvoudig clubkampioen Tjalling. Laatstgenoemde bouwde de partij rustig op en ogenschijnlijk leek het in remise te gaan verzandden. Niets was echter minder waar, toen Tjalling het sterke Lc3 speelde. De zwarte stelling viel daarna als een kaartenhuis ineen.
*Rienk en Jan speelden het mooiste potje van de avond. Jan offerde een stuk, wat volgens insiders niet helemaal correct was, maar hield hierdoor wel de druk. Rienk restte niets anders dan verdedigen en hoewel hij dit lang naar behoren deed, viel na enkele uren toch het doek voor de taaie Minnertsgaaster.
*Thys verknoeide zijn stelling al op de 6e zet. ‘Een probeerseltje’, wist hij na afloop nog uit te brengen. Tegenstander Murk was niet onder de indruk en maakte om even voor twaalven een einde aan de lijdensweg van de Bitgumer denksporter.
*Epko, tenslotte, wist in de late uurtjes nog van Hein te winnen. Na een oneerlijke ruil stond Hein stukken beter, maar zoals zo vaak was het vervolg ronduit zwak. Epko profiteerde keurig van de blundertjes van zijn dorpsgenoot en noteerde tegen middernacht alsnog het volle punt.

Met nog twee ronden te gaan is de spanning aan kop te snijden. Sikko leidt, op de voet gevolgd door Erik. Ook Tjalling maakt na een desastreuze seizoensstart nog kans op de titel.

Interne competitie, d.d. 15-04-2011 (ronde 19):

T. Wiersma – E. Bosma  1-0
S. Ros – J. Diekstra   1-0
R. Sijbesma – J. Hibma jr.  0-1
Th. Tuinstra – M. Viersma  0-1
K. Meijer – M. v/d Woude  rem.
E. Brinksma – H. Zondervan  1-0
H. v/d Woude – G. de Vries  1-0

Groetnis ut Bitgum fan T.T.