Er zijn van die momenten in je schaakleven, die ‘blijven hangen’. Het nachttoernooi afgelopen weekend in Dokkum was er zo één.

 

Hoewel diverse personen ze vooraf voor gek hadden versleten, togen Laskerianen Jan H, Mark en Thys vrijdagavond rond 20.00 uur af richting de Bonifatiusstad om daar de avond + opvolgende nacht hun krachten te gaan meten met andere ‘simpele zielen’.

Het toernooi kende een supersterke bezetting met o.a. GM Sipke Ernst (2527) en IM Manuel Bosboom (2381) als deelnemers. Het prijzengeld loog er dan ook niet om, de uiteindelijke winnaar ontving een geldbedrag van maar liefst 500,-- euro. Schaakgoeroe Olaf Cliteur fungeerde als toernooidirecteur, bijgestaan door een leger vrijwilligers waaronder mede-organisator Christiaan Houpst.

Nadat burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel het gebeuren op originele wijze had geopend, barstte de strijd op de 64 velden in alle hevigheid los.

Allereerst werd er een voorronde te worden gespeeld, Zwitsers, van maar liefst 19 snelschaakpotjes! Op basis van de resultaten hiervan zouden de spelers dan na enkele uren worden ingedeeld in drie groepen waarin nog eens 18 potjes per persoon dienden te worden afgewerkt. Een ware slijtageslag, die volgens planning zou duren tot een uur of zeven in de vroege ochtend.

In de voorronde deed Jan wat er op basis van zijn rating van hem mocht worden verwacht, hij plaatste zich voor de sterke A-poule. Thys volgde brutaal dit voorbeeld, door onder andere medefavoriet Jaap Houben (2321) fraai te verslaan. Mark, die nota bene de hele vrijdag had gewerkt en de zaterdag om 13.00 uur alweer aan de arbeid moest, begon stroef, maar belandde na 19 potjes keurig in groep B.

Pauzes waren er maar zelden, de organisatie volgde een stipt schema en alles verliep bijzonder soepel. In de schaarse rustmomenten werd er genoten van de heerlijke Dokkumer buitenlucht, aangevuld met een, al dan niet alcoholisch, drankje en broodje kroket.

Rond een uur of drie (we schrijven 03.00 uur…) werd aan de finales begonnen. Waar de één nog opvallend fit en monter voor de dag kwam, begonnen bij een ander de eerste tekenen van verval zichtbaar te worden, een prachtig schouwspel.

Om zeven uur kon de balans worden opgemaakt. Onder het genot van een heerlijk ontbijt (de catering was dik in orde) werden de prijzen uitgereikt.

Manuel Bosboom won het toernooi. Hij liet gedurende de nacht enkele steekjes vallen, maar won in de finale twee keer overtuigend van concurrent Sipke Ernst. Een terechte winnaar dus. Sipke werd tweede, David Miedema veroverde de derde stek.

Jan Hibma eindigde moe maar voldaan verdienstelijk als tiende, Thys deed het nog wat beter met een gedeelde achtste stek. Mark eiste in groep B mooi de gedeelde derde plaats voor zich op door in de tweede helft van de nacht vernietigend toe te slaan.

Leuk detail… Thys mocht tijdens dit toernooi maar liefst vier keer aantreden tegen IM Bosboom en drie keer tegen GM Ernst, hij kreeg dus echt waar voor zijn geld.

Rond negen uur waren we weer thuis en werden de warme bedjes opgezocht. Een prachtige ervaring rijker, volgend jaar zijn we er vast en zeker weer bij!

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (dinsdag, 12 mei 2015 19:06)