Bitgum, zaterdagochtend 07.30 uur… De snelle Ford Escort van Laskeriaan Rienk Sijbesma houdt stil in het nog rustige Bitgum om bijrijder Thys Tuinstra op te pikken.

Samen reizen ze af naar Zandvoort aan Zee waar het 20e strandtoernooi rond 11.00 uur zal beginnen.

Een rapidtoernooi, mede georganiseerd door schaakvriend Olaf Cliteur. Ruim op tijd arriveren de Bildtkers ten tonele en dat is maar goed ook, omdat vanwege het prachtige weer het strand al aardig volloopt. Een parkeerplek is op dit tijdstip gelukkig nog prima te vinden.

Eerst maar eens een bakkie koffie en een heerlijke boerenomelet. De perfecte basis, zo zal later blijken, voor een succesvol toernooi…

De organisatie heeft het dik voor elkaar. De start is weliswaar iets later dan gepland, maar zo rond half twaalf kan iedereen beginnen in zijn/haar groep. De groepen zijn op rating ingedeeld. Rienk is met 2099 als tweede geplaatst in groep 1, terwijl Thys met 1930 als vierde terechtkomt in de eveneens sterk bezette groep 2.

Ronde 1… Thys is al na vijf minuten klaar omdat zijn tegenstander, een blitzschaakkampioen, na 8 zetten een vol stuk in de aanbieding doet. Rienk speelt een puike partij tegen de kampioen van vorig jaar en wint.

In de tweede ronde verliest Thys door een onnauwkeurigheidje een kwaliteit en hij komt die klap niet meer te boven. Ook Rienk lijkt op een nederlaag af te stevenen, maar in een gewonnen eindspel ziet zijn opponent het naar eigen zeggen niet meer en biedt remise aan.

Het ontlokt Thys na deze ronde al de opmerking, dat het niet uitmaakt wat Rienk deze dag zal gaan doen, het toernooi wint hij toch welJ

Ronde drie brengt een tam potje voor Thys en meer dan remise zit er uiteindelijk niet in. Rienk verliest in het middenspel een vol stuk, maar zijn tegenstander verbruikt (te)veel tijd. Hoewel er niet heel veel meer in de stelling lijkt te zitten voor de Minnertsgaaster, vertrekt hij geen krimp. Dit resulteert uiteindelijk in een vol punt, bizar…

Na drie ronden staat Rienk in zijn groep (mede) bovenaan met 2,5 punt. Ook Thys nestelt zich in de top, omdat de tot dan toe ongeslagen leider in deze groep inmiddels een punt heeft gemorst.

Ronde vier… Thys speelt tegen een toptalent uit Haarlem. Na een fraaie combinatie wint de Bitgumer echter een kwaliteit en als zijn tegenstander vervolgens ook nog zijn dame verwaarloost, is het punt binnen. Rienk speelt tegen WIM Jap Tjoen San en komt wederom duidelijk minder te staan. Het maakt deze dag helemaal niks uit. In de eindfase trekt Rienk de zaakjes weer keurig in evenwicht, heeft de Chinese meesteres veel te veel tijd gebruikt en gaat het volle punt wederom naar Rienk.

De laatste ronde belooft veel spanning. Rienk speelt met een half puntje voorsprong tegen de nummer twee en in de groep van Thys zijn bij het ingaan van de laatste ronde drie koplopers met 2,5 punt, waaronder dus de Laskerman.

De vijfde ronde! Opnieuw treft Thys een sterk talentje. Hij gooit er maar eens een Koningsgambietje (de eerste van de dag) tegenaan en het wordt een partij met veel vuurwerk. Als de kruitdampen zijn opgetrokken, staat Thys beter. De winnende voortzetting wordt door de tijdsdruk helaas niet meer gevonden, waardoor de pot eindigt in remise. Rienk heeft het (natuurlijk) weer lastig, maar houdt ook nu prachtig stand. Als zijn opponent remise aanbiedt, wordt daar uiteraard niet lang over nagedacht.

De eindstand…

Thys eindigt met vier spelers op 3 punten. Op onderling resultaat gaat de hoofdprijs nipt aan zijn neus voorbij en wordt hij knap tweede in deze groep.

Rienk wint het toernooi met 4 punten. Een geweldig resultaat, waarbij Rienks vingervlugheid hem veelvuldig uit benaderde situaties heeft geholpen. Een imposante beker valt hem ten prooi, die hij terug in de auto meteen schenkt aan het jeugdschaken in Bitgum. Een mooi gebaar.

De terugweg is iets langer dan gepland, maar een d-tour door de beide Scharwoudes wordt niet als vervelend ervaren. Een tussenstop bij de Shell zorgt nog voor de inwendige mens en rond acht uur arriveren we weer in Bitgum. Een prachtige dag is ten einde gekomen, volgend jaar zijn we er zeker weer bij!

Groetnis út Bitgum fan T.T.