Negenjarige ijskoningin opnieuw de sterkste

Anna-Maja Kazarian wint Lont Jeugd-Kersttoernooi 2009

 

De aanloop naar het 9e Lont Jeugd-Kersttoernooi was er één met hindernissen. Vanwege de hevige sneeuwval in combinatie met plaatselijke gladheid, gaven veel potentiele deelnemers te kennen deze keer niet mee te zullen doen. Een fikse domper voor de organisatie, die uiteraard deze keuze respecteerde. Omdat er ondanks de slechte weersvoorspellingen toch nog een mooi aantal jeugdige denksporters wel van plan was te komen, werd besloten het toernooi ‘gewoon’ door te laten gaan. Het tijdschema werd echter aangepast, zodat een ieder bij licht en bijtijds huiswaarts kon keren.

 

 

 

De teller bleef uiteindelijk steken op 25 enthousiastelingen, die verdeeld over vier groepen hun kunsten mochten vertonen. De groepen werden professioneel geleid door een leger vrijwilligers.

 

Nadat het toernooi door Laskers voorzitter Hibma was geopend en de eerste zet werd verricht door sponsor Jetze Lont aan het bord van de winnares van vorig jaar, Anna-Maja Kazarian, kon de strijd losbarsten. Leuk detail hierbij was nog, dat de eerste tegenstandster van Anna-Maja iets verlaat ten tonele verscheen en de sponsor daarom het jeugdige talent uitdaagde voor een snel potje. De kansloze nederlaag werd sportief gedragen door de jongste Lont-telg…

 

Het werd een leuke, sportieve en bovenal gezellige middag in ‘Ons Huis’. De deelnemers en ouders werden regelmatig voorzien van een lekker hapje, kregen aan het einde van de middag een blijvende herinnering mee namens de sponsor en streden op het scherpst van de snede. Dat dit met name in de jongste groep af en toe hilarische taferelen opleverde, zal de lezer niet verbazen. Wat opviel was, dat het gedurende het toernooi opvallend rustig bleef in de zaal. Een compliment aan deelnemers, begeleiders en ouders is hier zeker op zijn plaats.

 

Groep A1 werd uiteindelijk een prooi voor Niels Jansen, die in een vluggertje Jan Bosma achter zich liet in de groep. Tim Vijverberg werd derde.

 

In groep A2 was Anna-Maja Kazarian oppermachtig door al haar vijf partijen te winnen. Jelmer Kootstra werd op eerbiedige afstand tweede, terwijl Michéle Schoonhoven na barrage plaats drie voor zich opeiste ten koste van Mick Brandtz.

 

Groep B kende een overtuigende winnares in de persoon van Sarah Tjeerdsma. Harm-Jan Kootstra volgde op één puntje achterstand. De top vier werd gecompleteerd door Alec Sealy en Remco Jousma. Remco had daar overigens nog wel een vluggertje tegen Sander Boonstra voor nodig.

 

In groep C, de jongste groep, volop strijd. Er eindigden twee deelnemers op zes punten, maar gezien het onderlinge resultaat werd Joost Vijverberg eerste. Menno Berga eiste plek twee voor zich op, Ivar Hilbrands werd derde. Vierde werd Jelle Hoekstra die in eerste instantie niet eens mee zou doen. Opvallend bij deze deelnemer was zijn enthousiasme (Hij juichte zelfs nog toen hij met drie dames voor nog een tegenstander pat wist te zetten), erg leuk om te zien!

 

Rond half vier mochten de beste vier uit de A-groepen nog strijden om de wisseltrofee. Anna-Maja, Jelmer, Niels en Jan namen het in een kruisfinale tegen elkaar op in 5-minuten partijtjes. Jan won van Niels door een onreglementaire zet fraai te claimen, terwijl Anna-Maja beheerst Jelmer van het bord schoof. De finale werd echter een ware thriller waarin Jan tegen favoriete Anna-Maja zijn huid duur verkocht. Op een gegeven moment stond Jan zelfs beter, maar door een slinks tussenzetje keerden de kansen.

 

Anna-Maja Kazarian won dus uiteindelijk voor de tweede opeenvolgende keer het toernooi!

Om even na vieren werden de prijzen uitgereikt door organisatoren Mark en Thys en keerde een ieder huiswaarts. De dag werd door de vrijwilligers traditiegetrouw afgesloten met een gezellig samenzijn bij de pizza-boer.

 

Vanaf deze plaats wil ik de sponsor, vrijwilligers en alle anderen die op wat voor manier dan ook hun steentje hebben bijgedragen aan deze dag heel hartelijk bedanken voor de tomeloze inzet. Ook alle ouders en begeleiders bedankt, dat jullie ondanks het slechte weer toch de weg naar Sint Anna wisten te vinden!

 

Volgend jaar de 10e keer, een jubileum wat we zeker niet ongemerkt voorbij zullen laten gaan!

 

Tot slot de volledige einduitslag van het 9e Lont Jeugd-Kersttoernooi;

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (zondag, 20 december 2009 10:38)