Op de dag dat ondergetekende officieel slaagde voor z’n verpleegkundigenopleiding, moest er ’s avonds nog worden afgereisd naar Damwoude. Het betrof de 1e ronde van de FSB-beker, Lasker was in een eerder stadium vrijgeloot voor de voorrondes.

De hoogste ratinghouders van het 2e team werden hiervoor geselecteerd, waarbij dient te worden opgemerkt, dat Mark niet kon en Nanne zijn plaats logischerwijs innam.

Om even na zevenen vertrokken de heren Beimers, Toering en Tuinstra richting de walden. Jacob Strikwerda kwam met eigen vervoer, omdat hij er de volgende dag vroeg uit moest en weer bijtijds naar huis toe wilde. Dit verstandige streven werd echter niet uitgevoerd, maar daar maalde rond de klok van één uur niemand meer om. Hieronder het verslag van een bewogen en succesvolle avond.

 

 

 

Er was de Bildtse heren vooraf veel aan gelegen om deze avond te winnen. In de sterke 1e klasse bungelt het immer fanatieke ‘Lasker 2´ troosteloos onderaan en zijn de resultaten erg wisselvallig. Tegen het hoger ingeschaalde kwartet van Schaakwoude kon echter het één en ander worden rechtgezet. Nadat een ieder was voorzien van een kopje heldere koffie en de wedstrijdleider (oude bekende v/d Veen) de gewijzigde reglementen had uitgelegd, kon de strijd losbarsten.

 

*De Bildtkers begonnen prima met een puntendeling van Thys. Aan het sterke eerste bord werd het evenwicht nooit verbroken. Met wat speldenprikjes probeerde de teamcaptain het wel even, maar zijn ervaren opponent kwam niet in gevaar en de remise was uiteindelijk terecht.

*Ook Nanne rookte de vredespijp (lees; sigaar). Na het één en ander te hebben afgeruild, dacht onze makelaar wel wat beter te staan. Dit was echter niet zo duidelijk, waarop hij vervolgens verstandig was en op het remiseaanbod van zijn tegenstander inging.

 

1-1 derhalve en het kon alle kanten nog op. De spanning was rond elf uur voelbaar en hoorbaar, zeker nadat de wedstrijdleider had uitgelegd, dat hij die avond ´te pittig´ had gegeten…

 

*Schaakwoude kwam op voorsprong, nadat John zijn koning om kon leggen. John was lange tijd goed op weg, maar kwam bedrogen uit toen hij een volle toren verloor. Op onverklaarbare wijze werd deze echter even later weer teruggewonnen en leek een puntendeling binnen handbereik. Zijn serieuze tegenstander toverde echter nog een fraaie damezet uit de hoge hoed en ging er alsnog met het volle punt vandoor.

 

Een gelijkspel was nu het maximaal haalbare. Bij een gelijkspel zouden we volgens de oude regels door zijn, omdat de uitslag van bord 4 (remise) en vervolgens van bord 3 (verlies) dan vervallen. De nieuwe regels bepalen echter dat bij een gelijkspel altijd moet worden gevluggerd. Iets waar je na de klok van twaalf en de nodige alcoholische versnaperingen nu niet direct meer op zit te wachten…

 

*Het Bildtse kwartet moest echter rond half één nogmaals vol aan de bak, want Jacob won zijn partij. Tegen de (op papier) sterkste man van Schaakwoude moest hij alle zeilen bijzetten. In het middenspel dacht de waldpiek iets moois te zien, maar nadat de kruitdampen waren opgetrokken, stond Jacob ineens een kwaliteit voor! Het resterende spel moest nog erg secuur worden gespeeld, maar onze wereldreiziger liet zijn prooi niet meer glippen.

 

2-2 derhalve en de klokken werden klaargemaakt voor de vluggersessies. Tegen dezelfde tegenstander, maar met een andere kleur moest via 5-minutenpotjes worden uitgemaakt wie de volgende ronde ging halen. Als dit echter ook in 2-2 zou eindigen, was Lasker volgens de nieuwe regels door en uiteraard legde Thys dit voorafgaand aan de vluggertjes nog even haarfijn uit. Het blijft tenslotte een mentale sport…

 

Zover kwam het echter niet, want het nog opvallend fris spelende Lasker wist met sluw spel hun opponenten op de knieën te krijgen.

 

Thys en Nanne wonnen, John behaalde een mooie remise, terwijl Jacob in dit snelle potje geen potten meer kon breken. De ontlading was groot en het team van Schaakwoude droop zichtbaar aangeslagen af. Nadat chauffeur Nanne een ieder weer veilig thuis had afgeleverd, was de wekker in huize Tuinstra rond kwart over vijf een minder leuke bijkomstigheid. ´Je moet er wat voor over hebben´, is dan een veelgehoorde zin en in dit geval had ik er ook wel een nacht zonder slaap voor over gehad!!!

 

Schaakwoude – Emanuel Lasker (1e ronde FSB-beker), 27 januari 2011

 

1. Gerke Ros (1852) – Thys Tuinstra (1856)                            rem.

2. Evert Drijver (1937) – Jacob Strikwerda (1833)                     0-1

3. Gerben vd Heide (1777) – John Beimers (1724)                    1-0

4. Wopke Brandsma (1834) – Nanne Toering (1718)                rem.

 

Eindstand 2-2.

 

Vluggeren;

 

Gerke – Thys                        0-1

Evert – Jacob                        1-0

Gerben – John                     rem.

Wopke – Nanne                    0-1

 

Lasker wint en gaat door naar de volgende ronde!

 

Groetnis ´ut Bitgum fan broeder TT

Laatst aangepast (zaterdag, 29 januari 2011 18:00)