De kwartfinale van de Friese bekercompetitie. Daarin waren de heren van Lasker 2 beland na de overwinning in januari op het op papier sterkere viertal van Schaakwoude. Een prima prestatie, maar genoemd resultaat smaakte natuurlijk naar meer. Nooit eerder werd de halve finale gehaald en dus kon afgelopen vrijdag thuis in de vertrouwde Aardappelbeurs geschiedenis worden geschreven. Daarvoor moest echter wel het ervaren “De Donger” uit Dokkum worden verslagen, een team dat op alle vier de borden een ratingvoordeel had. Nadat wedstrijdleider Murk een ieder welkom had geheten en de fanatieke denksporters op de juiste stoelen had geposteerd, barstte de strijd los. Leuk detail was, dat de naamgever van de  bekerstrijd (de hoofdprijs is de ‘Berend Nauta Bokaal’) deze avond na maanden van afwezigheid weer eens een potje mee schaakte en vooraf niet op de hoogte was van de kwartfinale-wedstrijd! Het werd een bloedstollende avond, waarin de Bildtkers uiteindelijk aan het langste eind trokken. Hoe dat ging, kunt u hieronder lezen.

 


 

 

*Nanne was als eerste uit. De gebrilde makelaar trof een oude bekende, die voorafgaand aan de wedstrijd de discussie met ondergetekende was aangegaan. Het ging over prikkelende verslagen en de vraag wat nu wel en niet irritant gedrag was. Zonder hier al te uitvoerig op in te gaan (je weet tenslotte maar nooit waardoor de volgende discussie wordt opgelaaid), was de eindconclusie dat zowel uw verslaggever ter plaatse als de schaker uit de Bonifatiusstad  enigszins getergd aan hun partijen begonnen. Dit legde de baardige Dokkumer geen windeieren. Nanne maakte aanvankelijk goed gebruik van de vrijgekomen gaten in het verbasterde Koningsgambiet van zijn tegenstander. Deze verdedigde echter bekwaam en toen Nanne in het middenspel volkomen onnodig een vol stuk in de aanbieding deed, was het pleit beslecht. Het gezicht van de Sylster toen hij erachter kwam dat de zwarte loper zomaar kon worden geslagen, valt met geen pen te beschrijven, maar was van hilarisch niveau!



 

Een achterstand van 0-1 derhalve en op dat moment stond Thys lastig, Jacob een pion achter en John beduidend minder. “Niets is zeker in de beker”, luidt een aloude schaakwijsheid en zo is ’t maar net…

 

*Lasker kwam langszij toen John met de witte dame een ware explosie veroorzaakte op het bord. Ergens was ‘meester John’ een kwaliteit achter gekomen, maar hij hield wel goed de druk op de zwarte monarch. Deze ‘druk’ was vrij simpel op te lossen, maar zijn opponent werd zenuwachtig en deed rond elf uur de enige foute zet. Uiteraard was John er toen als de kippen bij om het karwei af te maken middels een fraai matje. De ontlading was groot en de Dokkumer schaker bleef verbouwereerd achter. Een mooie opsteker voor onze Berltsumer!

 

1-1 en alles was nog mogelijk. Jacob en Thys vochten aan de hoogste borden voor wat ze

waard waren en bleven deze keer opvallend lang achter het bord plakken.

 

*Teamcaptain Thys zorgde ervoor, dat Lasker in de reguliere partijen in ieder geval niet meer kon verliezen. De loting had bepaald, dat de Bitgumer de zwarte stukken mocht hanteren en dat is nu niet direct z’n  favoriete kleur. ‘Broeder Thys’ kwam dan ook minder uit de opening, maar rechtte vervolgens zijn rug. Dit resulteerde in een prachtig gevecht waarin de zwartspeler lange tijd alleen maar kon verdedigen, maar de partij stukje bij beetje naar zich toe trok. Toen dit essentieel materiaal opleverde en de taaie Dokkumer in tijdnood kwam, was er geen houden meer aan en kwam Lasker op een 2-1 voorsprong.

*Helaas wist Jacob er geen halfje meer uit te peuren. Ook hij kon zich niet bedienen van zijn voorkeurskleur, maar trok vanuit de opening frivool ten aanval. Het zag er allemaal leuk uit voor onze ‘Pool’, maar de echte doorbraak kwam niet. Nadat hij een pion was achtergekomen, was het vechten voor een halfje. Het op het bord gekomen eindspel met ongelijke lopers zag er nog wel remise-achtig uit. De sterke zwartspeler counterde echter bekwaam en wist na lang zwoegen het benodigde volle punt binnen te halen.

 

2-2 derhalve en er moest conform de regels gevluggerd (5 minuten per persoon per partij) worden om de winnaar aan te wijzen. De teamcaptain van de Dokkumers probeerde Thys op het toilet nog wel even over te halen om ‘gewoon’ te loten, maar dit leek een wanhoopsvoorstel gezien de vlugger-reputatie van de Bildtkers. En inderdaad won Lasker de ontmoeting door drie van de vier vluggertjes in hun voordeel te beslissen.

 

Een geweldig en onverwacht resultaat, waarmee het verder dramatisch verlopen seizoen voor Lasker 2 haar glans terug heeft gekregen. Natuurlijk wacht in de halve finale weer een sterk team, maar zoals eerder gezegd; “Niets is zeker in de beker…”

 

Emanuel Lasker 2 – De Donger 1 (kwartfinale Friese beker, 25-03-2011)

 

1. Thys Tuinstra (1877) – Jan Odijk (1887)                             1-0

2. Jacob Strikwerda (1833) – Wesley Kooistra (1880)              0-1

3. Nanne Toering (1714) – Durk Wassenaar (1795)                0-1

4. John Beimers (1704) – Chris Jolmer Jellema (1793)            1-0

 

Beslissende vluggersessie;

 

Thys – Jan                   1-0

Jacob – Wesley            1-0

Nanne – Durk              0-1

John – Chris                1-0

Groetnis út Bitgum fan T.T.    

Laatst aangepast (zondag, 27 maart 2011 10:16)