Bovenstaande kop werd mij afgelopen vrijdag aangereikt door de eerste bordspeler van het bekerteam van NEO. Uiteraard vond ik ‘m te mooi om niet te gebruiken, al zal NEO’s tweede man daar anders over denken…

Lasker mocht dus voor de beker aantreden tegen het kwartet uit Noordburgum en omstreken. Op papier een zware tegenstander, NEO speelt immers een klasse hoger. Gelukkig voor ons waren enkele topspelers verhinderd en was Lasker ineens de favoriet. Leuk detail was, dat teamcaptain Thys voor het eerst dit seizoen met de opstelling had gerommeld (niet van hoog naar laag, maar van laag naar hoog qua rating) en de leider van de gasten precies hetzelfde had gedaan!

 


Na een korte openingsspeech van de immer capabele wedstrijdleider Murk (die één van de thuisspelers nog bijna op een enkeltje Beverwijk trakteerde), barstte de strijd op de 64 velden los. Getergd door de desastreuze nederlaag van vorige week, gingen de Bilkerts er eens goed voor zitten. Het duurde tot na elven voor de eerste uitslag een feit was.

*Qua kleurloting zat het niet mee, Thys hanteerde de zwarte stukken en kwam enigszins gedrukt te staan. De Bitgumer hield echter het hoofd koel en na 22…c5 was er geen vuiltje meer aan de lucht. Gezien de ontwikkelingen op de andere borden een goed moment om remise aan te bieden, wat vervolgens vrij snel en opvallenderwijs zonder overleg met de Burgumer teamleider werd aangenomen.

*Lasker kwam op voorsprong middels een prachtzege van Nanne op het eerste bord. Zijn sympathieke opponent kwam er geen moment aan te pas en liep uiteindelijk heel mooi in de val. Wel opsturen, deze partij hoor Nanne, misschien ga je er met de Rolex vandoor!

*Het werd weer spannend toen Jacob moest opgeven. Enigszins uit vorm, was er lange tijd niets aan de hand. De Laskerman bouwde een comfortabele stelling op en won materiaal. Totaal onnodig werd er in het middenspel plotseling helemaal verkeerd afgeruild, waardoor de kansen keerden. Het moet gezegd, dat zijn tegenstander het restant van de pot nog heel mooi uitspeelde, maar de eerste (en laatste) nul van de avond was een feit.

*Gelukkig is Mark dit jaar weer helemaal terug. Tegen zijn ervaren opponent werd ergens een pion buitgemaakt en dit kleinood zag de waldpiek (oeps, doe ik het weer) niet meer terug. Het uiteindelijk op het bord verschenen eindspel was nog niet zo makkelijk te winnen, maar gelukkig werkte de witspeler mee aan een winnende matstelling.

Lasker wint dus met 2,5-1,5 en gaat door naar de volgende ronde. De shoarma na afloop smaakte ineens weer stukken beter dan de laatste keer en rond half twee zocht een ieder moe, maar voldaan z’n warme bedje op.

Emanuel Lasker – NEO (voorronde FSB-beker, 2011-2012, d.d. 27-01-2012)

1. Nanne Toering – Marc de Jager        1-0
2. Mark Kolthof – Henk Kooistra        1-0
3. Jacob Strikwerda – Hans Kloosterman    0-1
4. Thys Tuinstra – Pieter Postma        rem.

Lasker wint met 2,5-1,5 en had wit aan de oneven borden.
Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (zaterdag, 28 januari 2012 13:34)