Bolsward, wokrestaurant – Aan niets was zaterdagnamiddag te merken, dat 4 rappe schakers van de schaakvereniging Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie net waren onttroond. De wokgerechten –onbeperkt eten en drinken voor één prijs heeft zo zijn voordelen- werden inclusief ijs in rap tempo naar binnen gewerkt. Slechts even werd stilgestaan bij de 2e plaats die net was behaald bij het FK rapid voor viertallen.

Dit was toen een schaker van het winnende viertal van schaakclub Sneek het pand betrad. De gedachten flitsten terug naar de 4e ronde waarin Sneek Lasker met 3-1 versloeg, waarmee de basis werd gelegd voor de Sneker titel. Voor Lasker een lichte tegenvaller, aangezien Lasker zich de laatste jaren tot Fries kampioen liet kronen.

 

 

 

De dag begon mooi. Via een ommelandse toeristische tocht vanaf Minnertsga, Sint Annaparochie, Leeuwarden en Wommels werd uiteindelijk Workum bereikt. In een optimaal geprepareerde speelzaal was er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. Lasker -bestaande uit Tjalling Wiersma, Rienk Sijbesma, Jan Hibma en Murk Viersma- liet de 1e 3 ronden geen steken vallen. Echter na de pauze -inclusief soep, broodjes en salade- kwam de klad er enigszins in.

Eerst werd er met 3-1 van het sterke Sneek verloren en vervolgens kwam Lasker tegen een zeer sterk jeugdteam van Sneek niet verder dan een gelijkspel. In hoeverre de overvloedige lunch hier debet aan was, zal wel altijd een raadsel blijven. Feit is wel, dat notoire smulpaap Hibma als enige Laskerspeler zeer licht had geluncht en zijn 2 partijen tegen Sneek wist te winnen.

De laatste ronden herpakte Lasker zich middels 2 afgetekende zeges. Kortom een 2e plek met 11 punten uit 7 wedstrijden. Jan en Murk scoorden er aan de borden 3 en 4 met respectievelijk 6 en 5,5 punt redelijk op los. Echter Tjalling en Rienk lieten zich aan de zware topborden ook niet onbetuigd met respectievelijk 5,5 en 4 punten. Kortom, een mooie opwarmer voor de cruciale uitwedstrijd van Lasker 1 aanstaande zaterdag tegen Hilversum 2. Een wedstrijd die gewonnen moet worden om degradatie af te wenden.

Door Jan Hibma.

Laatst aangepast (zondag, 05 februari 2012 18:40)