Het affiche voor de kwartfinale van de Friese beker loog er niet om. In de vertrouwde Aardappelbeurs mochten de ‘reserves’ van Lasker het opnemen tegen het twee klassen hoger spelende Westergoo (door sommigen van onze club ook wel schaakclub “Empatec” genoemd) uit Bolsward. Niet alleen een tegenstander met de hoogste ratinghouders in de competitie, maar ook nog eens de club met reële promotiekansen naar de KNSB. Op voorhand zou het dus een zware, zo niet onmogelijke, dobber worden. Onder het toeziend oog van de professioneel voorbereide Wijma als wedstrijdleider, begonnen de vier Bildtse helden echter vol goede moed aan dit avontuur.
 

 Om even na negenen was de eerste uitslag een feit. Teamcaptain Thys hield de kopman van Westergoo keurig op remise. Wederom spelend met zwart gaf hij vanuit de opening geen krimp en werd de g-lijn verrassend opengebroken. Zijn sympathieke tegenstander zag zich daarna genoodzaakt om via het befaamde Pxf7 een stuk te geven en vervolgens middels eeuwig schaak het halfje veilig te stellen.

Op dat moment leek dat ook een verstandige keuze, want op de drie overige borden stond Westergoo simpelweg beter. Een walk-over hing in de lucht, maar hoe anders zou het lopen…

*Mark was de eerste die een min of meer verloren stelling nog in winst wist om te toveren. Ik noem hier expres het woord ‘toveren’, want de manier waarop de avond vanaf dat moment een compleet andere wending nam, was ronduit fabelachtig.

De man in vorm moest aanvankelijk lijdzaam toezien hoe hij kansloos twee pionnen verloor. Er zat echter nog wel wat venijn in de stelling en Mark profiteerde optimaal. Toen de Bolswarder in de eindfase eenvoudig kon afwikkelen naar een gezond eindspel met een pion meer, koos hij voor een andere voortzetting met fatale gevolgen. 1,5-0,5 derhalve!

Ineens lag alles weer open, omdat Nanne niet van wijken wist in zijn bijzondere pot. Jacob stond op dat moment weliswaar nog steeds verloren, maar dat staat ‘ie wel vaker…

*De halve finale werd bereikt toen Nanne zijn verbouwereerde opponent mat zette. Vanuit een gevaarlijk ogend Evans-gambiet, had de Sylster het de hele avond moeilijk. Er werden twee pionnen geofferd, maar die zag de witspeler niet meer terug. Nanne bleef echter koel, zette zijn stukken op de juiste plaats en bestelde met een paar minuten op de klok nog rustig een consumptie in de benedenzaal. Bij terugkomst haalde hij vervolgens verwoestend uit!

Tja, de emoties die toen loskwamen laten zich raden. Wat een stunt, Lasker 2 bij de laatste vier van de bekercompetitie en daarin nu zeker niet kansloos!

*De avond kon al niet meer stuk, maar werd nog mooier toen Jacob het volle punt noteerde. Deze partij was helemaal onbeschrijflijk. Onze ‘Frys om utens’ kwam wel goed uit de opening, maar het vervolg was voor de tegenstander. Jacob verloor achtereenvolgens een pion en daarna door een onoplettendheid een kwaliteit en opgave leek slechts een kwestie van tijd. Ook hier leidde een desastreuze voortzetting van zwart het begin van het einde in, wit maakte het daarna weer gedecideerd af.

Eindstand 3,5-0,5. Lasker bekert door en wie weet waar dit toe gaat leiden. Als zelfs zulke wedstrijden worden gewonnen, lijkt niets een verovering van de Berend Nauta-bokaal meer in de weg te staan. Het zou Lasker 2 dit jaar zomaar twee digitale klokken op kunnen leveren, als ook het kampioenschap in de 2e klasse A nog wordt behaald. Jaja, de kritische lezer zal nu waarschijnlijk denken; “’t mot allegaar eerst nag maar ‘s”, maar na zo’n avond denk je als trotse teamleider de hele (schaak)wereld aan te kunnen. We gaan ervoor!!!

 

Emanuel Lasker – Westergoo (kwartfinale Friese beker, 30 maart 2012)

1. Thys Tuinstra (1893) – Siebolt Haijtema (1977) rem.

2. Jacob Strikwerda (1852) – Sipke de Schiffart (1941) 1-0

3. Mark Kolthof (1738) – Mark Masmeijer (1916) 1-0

4. Nanne Toering (1689) – Hans Huizinga (1860) 1-0

Lasker had wit aan de even borden. Tussen haakjes de dit seizoen geldende KNSB-ratings.

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Lees ook het kleine gifbekerverslag van de verliezende partij.

Laatst aangepast (zondag, 01 april 2012 18:29)