Bildtse bikkels bereiken bekerfinale

Maar liefst drie personenauto’s en een ietwat vertraagde Intercity werden afgelopen dinsdag ingezet om een fanatiek kwartet bekerschakers af te leveren in de metropool Onna, nabij Steenwijk. Nanne had eerst ‘vioolles’, Jacob en Thys verschenen rechtstreeks vanaf hun werk in den lande, terwijl Mark vanuit Sint Jabik als eerste arriveerde in het plaatselijke dorpshuis.

 

Er mocht worden aangetreden, voor de halve finale van de Friese beker, tegen de plaatselijke schaakclub. Een op voorhand lastige opgave, omdat Steenwijk in de bovenste regionen van de promotieklasse opereert en dus twee klassen hoger speelt dan de gasten. Na de sensationele overwinning op Westergoo in de kwartfinale, had het zelfvertrouwen van de gasten echter een enorme ‘boost’ gekregen en dit straalden de stoere Bildtkers in de aanvankelijk ijskoude speelzaal dan ook uit.

Steenwijk, op haar beurt, had de verslagen op de Laskersite echter ook gelezen en dus was van onderschatting vooraf geen sprake. Na een sportief en complimenteus openingswoord van de Overijsselse teamleider, barstte de strijd op de 64 velden los. Zoals de kop al doet vermoeden, werd het een geweldig avondje schaak, die uiteindelijk ruim in het voordeel van de Laskermannen werd beslist.

*Mark kon het deze keer helaas niet bolwerken aan het sterke bordje 1. Na het sterke f5 was er eigenlijk al geen houden meer aan. De sluwe fruitliefhebber probeerde het daarna zeker nog wel, maar wit was gewoon te goed en viel uiteindelijk op beide flanken hardhandig binnen.

*Nanne trok de zaakjes weer in evenwicht. In het middenspel werd een pionnetje buitgemaakt, dat even ‘giftig’ leek, maar al snel ‘mierzoet’ bleek te zijn. Zijn aangeslagen opponent kon niets anders dan ook nog eens een vol stuk geven. De partij was toen natuurlijk al gespeeld en de Sylster maakte het restant prima af.

Het duurde tot even voor twaalven toen ook de andere twee partijen werden beslist.

*Thys trok met de witte stukken fel van leer en bereikte een comfortabele stelling. Na wat verplichte afruilperikelen, kwam de Steenwijker aardig terug, maar hield hij wel een aantal vervelende losse pionnen over. In opperste concentratie werd het eindspel met gelijke lopers uiteindelijk foutloos uitgespeeld door de Bildtse broeder.

*De avond kon helemaal niet meer stuk, toen ook Jacob daarna won. Lang was het lastig en leek meer dan remise er niet in te zitten. De sluwe ‘Uutrechter’wist echter van geen wijken, maakte in het eindspel ergens een kwaliteit buit en schoof de nog best wel complexe stelling in de late uurtjes met vaste hand naar winst.

De ontlading was daarna enorm! Lasker naar de finale van de FSB-beker… Uniek, omdat er in de reguliere competitie wordt gespeeld in de 2e klasse. In de finale spelen de Bildtkers tegen Schaakwoude. Dit is ook een verrassing te noemen, omdat dat team eveneens lager dan de promotieklasse speelt en het hoger geklasseerde Phildor uitschakelde. Het zal een ware happening worden, waarin de kansen denk ik 50/50 zijn. Na achtereenvolgens de eerste teams van NEO, Knudde, Westergoo én Steenwijk te hebben verschalkt, lijken we plotseling van alle Friese topclubs te kunnen winnen. We gaan ervoor!!!

Steenwijk – Emanuel Lasker (halve finale FSB-beker, 17 april 2012)

1. Auke van Urk (1993) – Mark Kolthof (1738)                  1-0

2. Henk van Dijk (1880) – Thys Tuinstra (1893)                  0-1

3. Henk Wichers (1877) – Nanne Toering (1689)                 0-1

4. Jon Derks (1848) – Jacob Strikwerda (1852)                   0-1

 

Lasker wint met 1-3 en had wit aan de even borden.

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.

 

 

Laatst aangepast (woensdag, 18 april 2012 07:25)