Koelbloedige Bildtkers aan de haal met Berend Nauta bokaal!!!

De spanning was immens en voelbaar, afgelopen maandag/dinsdagnacht in zalencentrum Pryas (kalverdijkje). Na een lange, avondvullende schaakwedstrijd tussen de teams van Lasker en Schaakwoude, was het om 00.15 uur nog steeds niet duidelijk wie er met de Friese bekertitel vandoor zou gaan. Er dienden in de vroege dinsdagochtend nog vier vluggertjes te worden gespeeld om een winnaar aan te kunnen wijzen. De uren daarvoor was echter al heel wat gebeurd… 

 Op volle oorlogssterkte werd maandagavond afgereisd naar Leeuwarden. Vier fanatieke bekerschakers van de Bildtse schaakclub hadden gedurende het seizoen vriend en vijand verrast door de sterkste teams van Friesland te verschalken en uiteindelijk de finale te halen. In die finale wachtte een op papier gelijkwaardig team en dus waren er vooraf kansen en hing een enorme stunt in de lucht. De tegenstander moest echter niet worden onderschat, ook zij schakelden op weg naar de finale de nodige topclubs uit en waren vastbesloten om ook deze laatste klus te klaren. Onder het toeziend oog van een groep enthousiaste meegereisde supporters (bedankt!) werden om kwart voor acht de klokken ingedrukt, nadat Thys op het laatste moment de opstelling nog even had veranderd.

*Het duurde tot na elven voor de eerste uitslag een feit was. Teamcaptain Thys trof een oude bekende. Hoewel de opening duidelijk voor wit was, schoof de tegenstander de gevaarlijk ogende linies keurig dicht. Thys moest in de eindfase nog even uitkijken, maar deed dit naar behoren en nam, met het oog op de overige borden, wijselijk het remise-aanbod aan.

*Mark verloor daarna zijn partij. Tegen de sterke eerstebordspeler van Damwoude, liep hij de hele avond achter de feiten aan. Natuurlijk werd er nog wel wat geprobeerd, maar zijn opponent was gewoon te goed, zag alle dreiginkjes en bracht de tussenstand geruisloos op 0,5-1,5.

Het was echter nog niet gedaan, want Nanne had zijn jeugdige tegenstander in hevige tijdnood gebracht, terwijl Jacob weer opbloeide na lange tijd moeilijk te hebben gestaan.

*Jacob kwam beroerd uit de opening, deed enkele ‘lelijke’ zetten, maar voorkwam daarmee wel veel ellende. Toen de kruitdampen enigszins waren opgetrokken leek zwart zelfs de beste papieren te hebben. Helaas zat meer dan remise er uiteindelijk niet in en dus moest Nanne zijn partij winnen om een barrage uit het vuur te slepen.

*Nanne won, maar tjonge, jonge, wat was het nog spannend. Na een pion (deze keer niet bewust) te hebben gegeven, probeerde de Sylster zijn  ontwikkelingsvoorsprong uit te buiten. Urenlang had de waldpiek de zaakjes goed onder controle, maar ineens werd de pion dan toch teruggewonnen. Nanne stond daarna beter, zeker omdat de seconden van zwart heel snel wegtikten. Met nog tien seconden op de klok van de tegenstander moest onze topscorer (vier uit vier in de beker!) nog een stuk offeren om mat te voorkomen en gelukkig werd het volle punt daarna overtuigend binnengehaald.

Eindstand 2-2 en conform de regels moesten alle spelers daarna met omgekeerde kleur tegen dezelfde tegenstander een vluggerpartij spelen (ieder 5 minuten op de klok). Tja, en wat er toen gebeurde tartte alle vooraf bedachte scenario’s en schaakwetten…

Mark verloor ook het vluggertje kansloos; 0-1. Jacob kon ook nu niet door de stelling van zijn opponent heenkomen en moest wederom berustten in remise; 0,5-1,5.

De nog in hevige strijd verwikkelde Nanne en Thys wisten op dat moment, dat ze beide zouden moeten winnen om de beker alsnog naar Het Bildt te halen. 2-2 zou namelijk niet voldoende zijn, omdat dan de uitslag van de reguliere partij aan bord vier zou komen te vervallen.

Nanne won na een fantastische pot. Zijn tegenstander was nu ineens erg rap en Nanne keek lang tegen een tijd- en stellingsachterstand aan. De rug werd echter nog één keer gerecht en na een flitsende combinatie was de stand weer in evenwicht, 1,5-1,5 derhalve.

Aan Thys de zware taak om het winnende punt binnen te halen. Een erg lastige, zo niet onmogelijke opgave, omdat de waldman er vanaf de beginstelling alles aan deed om een puntendeling te bewerkstelligen. Thys kon de diverse remisevoorstellen eenvoudigweg niet aannemen en speelde stoïcijns door. Er werd driftig heen en weer geschoven, de stelling leek ook remise, maar de sympathieke opponent wist met de situatie geen raad. In een vlaag van verstandsverbijstering sloeg hij een pion en kwam de stelling weer open te liggen. Thys, die inmiddels het kookpunt had bereikt en absoluut wilde winnen, wist met de ontstane situatie wél raad, deed razendsnel enkele gezonde zetten en joeg, met zelf nog twee seconden op de klok, zijn aangeslagen tegenstander door de vlag.

Even, heel even was het stil, maar de oerkreten die toen loskwamen moeten in heel Friesland te horen zijn geweest. Wat een ontlading, wat een euforie en wat een geweldige stunt!

Het ontlokte de meegereisde (en mee-etende) Kees van S. de uitspraak; “ik heb vanavond waar voor mijn geld gehad” en dat gold, denk ik, voor alle supporters. De teleurstelling bij de mannen uit Damwoude was groot, heel groot…

Jubelend togen de succesvolle Laskercracks daarna naar de plaatselijke shoarmatent. Vooral ongeloof overheerste toen nog over de zojuist geleverde topprestatie. De volgende ochtend was het weer vroeg dag en kwamen de anders zo nuchtere Bildtkers weer bij zinnen. De bekerwinst zal de boeken ingaan als een historisch schaakmoment, voor de vier (eigenlijk vijf, want Ruurd viel een keer in voor Nanne) schaakvrienden misschien wel als het mooiste schaakmoment ooit.

Emanuel Lasker – Schaakwoude (bekerfinale 7/8 mei 2012, Leeuwarden):

1. Mark Kolthof – Sipke de Hoop                0-1

2. Thys Tuinstra – Gerke Ros                        rem.

3. Jacob Strikwerda – Henk v/d Heide         rem.

4. Nanne Toering – Matthijs Visser               1-0

 

Eindstand: 2-2. Lasker had wit aan de even borden.

 

Beslissende vluggersessie;

 

Mark – Sipke              0-1

Thys – Gerke              1-0

Jacob – Henk              rem.

Nanne – Matthijs        1-0

 

Eindstand: 2,5-1,5. LASKER WINT DE FRIESE BEKERTITEL SEIZOEN 2011-2012!

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.

 

Bekijk hier alle (individuele) uitslagen en eindstand van het gehele bekertoernooi.

 

Laatst aangepast (maandag, 14 mei 2012 08:18)