Geen hash op het terras!

 

Bovenstaande kop heeft helemaal niets te maken met het geweldige schaakweekend in Amsterdam. Ok, de Laskerboys scoorden goed, maar daarmee houdt ook iedere mogelijke vergelijking naar deze slogan op. Ik kon het echter eenvoudigweg niet laten om deze prachtige uitspraak, die in de Amsterdamse pijp veelvuldig op stickers opduikt, niet mee te nemen in het verslag…

 

 

Vier Laskercracks deden deze keer mee aan het inmiddels legendarische Kroegloperstoernooi voor duo’s. Op zaterdag vertrok Thys met de trein richting onze hoofdstad om zich daar te melden bij Jacob en Marije die daar een prachtig appartement bewonen.

Jan H. en Rienk arriveerden op zondag.

Natuurlijk werd op de zaterdagavond  ‘gestapt’. Nadat een heerlijke Thai de inwendige mens van een prettige bodem had voorzien,  zorgde het roemruchte café Nol in de Jordaan voor de rest. Prachtig, uniek en geweldig genoten!

Na een ontspannen nacht, was het de volgende dag tijd voor het schaakfestijn. Maar liefst 115 koppels deden mee (en er stonden er zelfs nog enkele op de reservelijst) en het toernooi was enorm sterk bezet. De Bildtse koppels waren qua rating slechts ergens in de middenmoot geplaatst en dat zien we niet vaak.

Het weer zat mee, de droge witte wijntjes met ijs smaakten prima en ook het vertoonde spel was het aanzien meer dan waard. Halverwege de dag vond een vrouwelijke tegenstandster (en dochter van een bekende schaaklegende) van Thys dat echter helemaal niet. Na een aanvankelijk inderdaad niet zo’n spectaculaire pot, bood ze remise aan. Naar eigen zeggen had ze ‘nog nooit zo’n saaie Scandinavier op het bord gehad’. Skaakmaat Jacob stond echter op dat moment niet zo geweldig en dus besloot Thys om nog even door te spelen. Dat werd hem echter niet in dank afgenomen door de Amsterdamse. Toen Jacob ook nog even wat olie op het vuur gooide, door de opmerking te plaatsen, dat de partij tot dusver ‘slechts het voorspel was’, waren de rapen gaar. En ja hoor, Thys drong met de witte dame de vijandelijke linies binnen, mevrouw blunderde vervolgens verschrikkelijk en werd op f8 legendarisch mat gezet…

Uiteindelijk eindigden beide Bildtse koppels met 7,5 uit 14 op een gedeelde 42e plaats. Jan (3) en Rienk (4,5) presteerden daarmee misschien net iets onder de verwachtingen, maar Jacob (3) en Thys (4,5) konden met dit resultaat meer dan tevreden zijn.

De plaatselijke snackbar werd nog even leeggeplukt, Thys vond op weg naar de auto nog 20 euro en toen was het allemaal weer voorbij. Een geweldig weekend, waarbij het de trouwe lezer niet zal verbazen, dat dit soort evenementen toch echt tot de mooiste schaakmomenten behoren. Volgend jaar hopelijk op herhaling met speciale dank aan Jacob en Marije voor de gastvrijheid en gezelligheid en Rienk voor het vervoer terug.

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.

 

 

 

 

 

 

 

Laatst aangepast (zondag, 08 juni 2014 07:42)