“Weet je het zeker?”, vroeg een spelertje uit groep F (niet geheel toevallig mijn zevenjarige zoon) aan zijn charmante tegenstandster, nadat die een wat mindere zet had gedaan. Het meisje knikte beleefd, waarna de Tuinstra-telg niet veel later de eerste winstpartij op zijn eerste toernooi kon noteren… Een prachtig moment tijdens een dito dag in Sint Anne!

 

Het 14e Lasker Jeugd-Kersttoernooi (nieuwe stijl) trok deze keer bijna 50 schakertjes naar het Bildtse land en dat was een prima opkomst. Met hoofdzakelijk deelnemertjes uit de drie Noordelijke provincies (met uitschieters van Amsterdam en Oegstgeest), mocht de organisatie zich verheugen in een heel divers gezelschap.

Om klokslag één uur opende voorzitter Jan Hibma het festijn, uiteraard niet voordat sponsoren van Bussel Engineering en OK Motorreizen waren bedankt voor hun onmisbare steun aan het toernooi.

De middag verliep onder het toeziend oog van organisatoren Mark Kolthof en Thys Tuinstra op rolletjes. De fanatieke denksportertjes waren in de verschillende groepen op sterkte ingedeeld en werden door de veelvuldig aanwezige tafelleiders uitstekend begeleid. Er was een deskundige fotografe present en de kinderen + ouders kregen regelmatig een heerlijke traktatie voorgeschoteld. Ook de speelzaal zag er weer erg gezellig uit. Een woord van dank aan alle vrijwilligers en medewerkers is hierbij dan ook zeker op zijn plaats!

Om even voor vijven kon de balans worden opgemaakt. Dat was iets eerder dan anders, omdat het unieke feit zich voordeed, dat er in geen enkele groep hoefde te worden gevluggerd voor de prijzen…

Groep A werd een terechte prooi voor Alec Sealy, die het toernooi twee jaar geleden ook won. De kampioen van vorig jaar, Wibo van Bussel, verloor het onderlinge duel en werd tweede. Tjeerd de Jong legde in de sterkste groep fraai beslag op de derde stek. Niet onvermeld mag blijven, dat Luca Petrelli de toernooiwinnaar in de laatste ronde nog wist te verslaan.

In groep B ging een Groninger dame met Friese roots met de hoofdprijs aan de haal. Gerbrich Kroon verloor één partij, maar compenseerde dit uitstekend. Dylan Sealy, Harm Jan Kootstra en Jan Hoekstra werden in deze groep respectievelijk tweede, derde en vierde.

Stefan Veltman won groep C. Ook hier één verliespartij van de kampioen, maar verder liet hij niets liggen. Op een halfje achterstand volgden Eline Roebers en Lennart Molanus. Thomas van Ruiten veroverde in deze groep ook nog een klein geldprijsje.

Rowin Berghuis, de leider van de Grand-Prixcyclus kwam ook op Het Bildt sterk voor de dag. Hij won de D-groep met (jawel) slechts één nul. Tweede werd Remmelt Hofstra, derde Joren Moolenaar (een achterkleinkind van Lasker’s mede-oprichter, wijlen dokter Hoitsma). Lammert de Vos legde beslag op de vierde stek.

In groep E een overtuigende winnaar. Hessel Stokman liet niets aan het toeval over en won al zijn partijen. Op eerbiedige afstand volgden Tetske Hofstra, Kars Jansen en Damian Groen.

In groep F traditiegetrouw het meeste vuurwerk, maar de (twee) tafelleiders lieten zich niet gek maken. De deelnemertjes speelden lekker veel potjes en brachten het toernooi ook allemaal tot een goed einde. Uiteindelijk werd Nemo Ding de terechte winnaar, hij stond slechts een halfje af. Anna Mae Takang werd fraai tweede. De derde prijs ging naar Wout Palides, terwijl Finn Gerbrandy vierde werd. Ook Matteo Petrelli streek in de jongste groep nog een prijsje op.

Een geweldige dag was ten einde gekomen en werd door de vrijwilligers traditiegetrouw in stijl afgesloten bij de plaatselijke Pizzeria. Vanaf deze plek wens ik iedereen hele gezellige Kerstdagen en een gezellig, sportief en bovenal gezond 2015. Carpe diem!

Tot slot alle uitslagen van het 14e Lasker Jeugd-Kersttoernooi;

A

1. Alec Sealy, Sneek 4,0 uit 5

2. Wibo van Bussel, Franeker 3,0

3. Tjeerd de Jong, Gorredijk 2,5

4. Luca Petrelli, Staunton 2,5

5. Sjouke Dijkstra, Gorredijk 2,

6. Ruurd de Jong, Gorredijk 1,0

B

1. Gerbrich Kroon, Ten Boer 5,5 uit 7

2. Dylan Sealy, Sneek 5,0

3. Harm Jan Kootstra, Gorredijk 5,0

4. Jan Hoekstra, Philidor 4,0

5. Jelmer Hofstra, Meppel 3,5

6. Tijmen Hofstra, Leek 3,0

7. Lukas van Ruiten, Sneek 2,0

8. Florian Molanus, Meppel 0,0

C

1. Stefan Veltman, Akkrum 6,0 uit 7

2. Eline Roebers, Amsterdam 5,5

3. Lennart Molanus, Meppel 5,5

4. Thomas van Ruiten, Sneek 4,5

5. Luuk Hartman, Ten Boer 2,0

6. Janko Eelsingh, Akkrum 2,0

7. Jelle Hoekstra, Philidor 1,5

8. Eva Molanus, Meppel 1,0

D

1. Rowin Berghuis, Ten Boer 6,0 uit 7

2. Remmelt Hofstra, Leek 5,0

3. Joren Moolenaar, Oegstgeest 5,0

4. Lammert de Vos, Akkrum 4,5

5. Marthijn Kooistra, Philidor 3,5

6. Melle Dijkstra, Gorredijk 3,0

7. Stijn Burghart, Heerenveen 1,0

8. Ruben Ipema, Sneek 0,0

E

1. Hessel Stokman 7,0 uit 7

2. Tetske Hofstra, Leek 4,5

3. Kars Jansen, Philidor 4,0

4. Damian Groen, Akkrum 3,5

5. Ynse Winter, Franeker 3,0

6. Harm-Marten Winter, Franeker 3,0

7. Tjeerd Sloterdijk, Bitgummole 2,0

8. Hidde Krol, Sneek 1,0

F

1. Nemo Ding, Sneek 8,5 uit 9

2. Anna Mae Takang, Ten Boer 8,0

3. Wout Palides, Heerenveen 6,5

4. Finn Gerbrandy, Heerenveen 5,0

5. Matteo Petrelli, Matadoren 4,5

6. Silke van Ruiten, Sneek 4,0

7. Hugo Sloterdijk, Bitgummole 3,5

8. Hedzer Wiersma, Minnertsga 3,0

9. Siedrick Tuinstra, Bitgum 2,0

10. Tristan Bosgraaf, Sneek 0,0

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (zaterdag, 14 februari 2015 09:37)