In de prachtige, in kerstsfeer geprepareerde zaal van MFC Ons Huis werd afgelopen zaterdag het 15e Lasker Jeugdkersttoernooi georganiseerd door Mark Kolthof en Thys Tuinstra van schaakclub Emanuel Lasker. Geflankeerd door een trouw leger vrijwilligers en financieel gesteund door een aantal onmisbare sponsoren, was ook deze keer niets aan het toeval overgelaten.

Rond half één druppelden de eerste deelnemers/sters binnen in opperbeste stemming. 48 enthousiaste kinderen stonden uiteindelijk op de lijst en dat waren er precies evenveel als vorig jaar. Verheugend was hierbij het feit, dat er maar liefst negen enthousiastelingen van eigen kweek present waren. Een probeersel van Mark en Thys in Bitgum en nu al een groot succes.

Nadat voorzitter Jan Hibma het openingswoord had verricht en hierin nog even refereerde naar Europees Kampioene Anna Maja Kazarian, die ‘ons’ toernooi maar liefst vier keer heeft gewonnen, belichtte Thys nog even kort de reglementaire kant van de middag en verrichtte hoofdsponsor van Bussel de eerste zet aan het eerste bord van de hoofdgroep.

Het werd een supergezellige en sportieve middag, die rond vijf uur in stijl werd afgesloten met de prijsuitreiking.

Groep F (de beginnende jeugd) speelde een tienkamp. In deze groep drie ‘Bitgumers’. Brent, Anna en Wietse speelden hun eerste toernooi en kwamen verrassend goed voor de dag. In opperste concentratie werden maar liefst negen potjes per persoon afgewerkt. Uiteindelijk wist Wietse in deze groep fraai een prijs voor zich op te eisen. Dylan Torensma won de groep.

Groep E kende eveneens drie kinderen uit Bitgum e.o. Hugo, Sydo en Siedrick mochten hun kunsten vertonen in een groep met hoofdzakelijk ‘2e stappers’. De plaatselijke cracks deden heel goed mee, Hugo won keurig een prijs en de groep werd gewonnen door Hristo Atanasow, die zich op het laatste moment nog aanmeldde voor het toernooi.

In groep D bevonden zich de laatste drie kinderen van eigen bodem. Elwin, Jelmer en Timon waren vanwege hun leeftijd hoog ingedeeld, maar gaven uitstekend partij. Ze vielen alle drie buiten de prijzen, maar die prijzen komen er in de toekomst echt nog wel.

Tetske Hofstra won deze groep op overtuigende wijze.

De spannende groep C werd een prooi voor de volgende Hofstra-telg, Remmelt, die slechts één nederlaag leed, terwijl in groep B Stefan Veltman uiteindelijk de beste was.

Toernooiwinnaar werd Tijmen Hofstra (jawel, hij maakte de Hofstra-trilogie compleet) met een 100% score in groep A. Cruciaal was hierbij de onderlinge confrontatie met Gerbrich Kroon, die voor de rest ook alles won.

Een geweldige verrassing was, dat Harry Gielen zich deze middag plotseling in de zaal bleek te bevinden. Deze ervaren fotograaf, die prachtige foto’s maakt van diverse grote schaaktoernooien en ook regelmatig zijn bijdrage verleent aan het bondsblad van de KNSB, kwam totaal onverwachts naar Sint Anne… Het resultaat was een geweldige foto-collage die Harry ons ’s avonds via de mail toezond. Via deze link, zijn alle foto’s te bewonderen.

Tot slot alle uitslagen;

Groep A (zestal);

1. Tijmen Hofstra Leek 5,0 uit 5

2. Gerbrich Kroon Ten Boer 4,0

3. Luca Petrelli Staunton 3,0

4. Wisse Piersma Sneek 2,0

5. Wessel Adema Meppel 0,5

Sake Algra Philidor 0,5

Groep B (achttal);

1. Stefan Veltman Mid Fryslan 5,0 uit 7

2. Lindert Kroon Ten Boer 4,5

3. Nemo Ding Sneek 4,5

4. Rogier Visser Paardensprong 4,5

5. Stella Dekker Paardensprong 4,0

6. Rowin Berghuis Ten Boer 3,0

7. Hessel Stokman Mid Fryslan 1,5

8. Wytse Tjalsma Sneek 1,0

Groep C (achttal);

1. Remmelt Hofstra Leek 6,0 uit 7

2. Marthijn Kooistra Philidor 5,0

3. Jelle Hoekstra Philidor 5,0

4. Gabriel Fraanje Philidor 4,0

5. Ynse Winter Franeker 3,0

6. Harm M. Winter Franeker 2,0

7. Joren Moolenaar Oegstgeest 2,0

8. Jolt van der Wal Philidor 1,0

Groep D (achttal);

1. Tetske Hofstra Leek 7,0 uit 7

2. Matteo Petrelli Matedoren 5,0

3. Ming Wai Tsang Philidor 4,0

4. Lars Molema Meppel 3,0

5. Jenna Kooistra Philidor 3,0

6. Elwin Fennema Bitgum 2,5

Jelmer Mollema Bitgum 2,5

8. Timon van Aalst Bitgum 1,0

Groep E (achttal);

1. Hristo Atanasow Heerenveen 6,0 uit 7

2. Christian Torensma Philidor 5,5

3. Leon v/d Berg Meppel 4,5

4. Hugo Sloterdijk Bitgum 4,0

5. Wessel van Putten Philidor 3,0

6. Siedrick Tuinstra Bitgum 2,5

7. Jasmine de Wildt Meppel 2,0

8. SydoVisser Bitgum 0,5

Groep F (tiental);

1. Dylan Torensma Philidor 8,0 uit 9

2. Riven Pejic Heerenveen 6,0

3. Hugo Swart Philidor 6,0

4. Wietse Mollema Bitgum 5,5

5. Orlando Ramdien Philidor 5,5

6. Jan Steenstra Ten Boer 4,5

7. Anna van Houten Bitgum 3,5

8. Rowan Huizinga Sneek 3,0

9. Michelle Vijver Franeker 2,5

10. Brent van Houten Bitgum 0,5

Vanaf deze plek wil ik alle deelnemers/sters, ouders, begeleiders, sponsoren, vrijwilligers, fotografen, uitbater en andere belangstellenden heel hartelijk bedanken voor de onmisbare bijdrage aan deze dag. Zonder jullie geen toernooi, het kan niet vaak genoeg worden gezegd… Allemaal hele fijne feestdagen en tot volgend jaar!

Groetnis út Bitgum fan T.T.