Leeuwarden, Damwoude en Assen – Het was in de aanloop naar Kerst en Oud&Nieuw een drukke week voor de schakers van Lasker 1 uit Sint Jacobiparochie. Wat wil het geval? Er moest maar liefst in drie verschillende disciplines worden aangetreden in een tijdsbestek van 5 dagen. Komt nog bij dat de tegenstand per dag pittiger werd.

 

Op dinsdagavond 10 december stond de 3e ronde van de Friese schaakcompetitie op het programma. In de hoofdklasse fungeerde Schaakclub Leeuwarden als tegenstander. Op papier te doen en ook in de praktijk getuige de soepele 0-4 overwinning. Sikko Ros, Tjalling Wiersma, Dolf Wissmann en Murk Viersma wonnen van respectievelijk Jonathan de Kleuver, Jaap Bleekveld, Zahid Dzaferspahicen en Michiel Takkebos. Door dit resultaat staat Lasker 1 met nog 4 ronden te gaan gedeeld eerste met Philidor 1.

Twee dagen later stond de 1e ronde van de landelijke bekerwedstrijd tegen Schaakwoude uit Damwoude op het programma. “Oude” bekenden waar Lasker 1 het traditiegetrouw lastig mee heeft. Reden om in de auto op weg naar Damwoude de opstelling nog om te gooien en op omgekeerde ratingvolgorde te spelen. Ook deze keer ging het niet van een leien dakje maar gestroomlijnde overwinningen van Jan Hibma en Tjalling Wiersma tegen respectievelijk Gerben van der Heide en Gerke Ros vormden voor Sikko Ros aanleiding om genoegen te nemen met remise tegen Wietse de Jong. Helaas verloor Dolf Wissmann na een creatief gespeelde opening een stuk tegen Bart Lemstra en kwam er vervolgens niet meer aan te pas. Eindstand 1,5 -2,5 voor Lasker 1.

Deels warm gespeeld reisde de hele selectie van Lasker 1 zaterdag 14 december af naar Assen voor de zwaarste van de 3 wedstrijden. Het betrof de 4e ronde van de landelijke schaakcompetitie in de 2e klasse A. Als tegenstander fungeerde het sterke Assen 1 dat de 1e 3 ronden overtuigend had gewonnen en fier bovenaan stond. Lasker daarentegen bivakkeerde in de onderste regionen met slechts 1 overwinning. Echter zoals wel vaker tegen sterke tegenstanders steeg Lasker weer eens boven zichzelf uit en won overtuigend met 3,5 – 4,5. Een uitslag die zelfs nog hoger had kunnen uitvallen.

Na ruim 3 uur spelen was de tussenstand 3-3. Murk Wiersma (zwart) knalde niet gelijk uit de startblokken maar besloot geen ijzer met handen te breken en al snel de vredespijp te roken.

Een ongelukkige nederlaag van Sikko Ros (zwart) bracht Assen op voorsprong. In een zeer dynamische stelling lette Sikko even niet goed op en ging er plotseling een vol stuk -een stuk met overgewicht zeg maar- verloren.

Dolf Wissmann (wit) volgde helaas niet veel later dit voorbeeld door voor de 52e keer op rij geen remise te spelen! Echter hij bood het deze keer wel aan. Ik -de schrijver van dit verslag- wist niet wat ik hoorde. Dolf zijn sterke opponent -die geen weet had van Dolf zijn reeks- ging er echter vol voor en zette Dolf niet veel later na een aardige combinatie pardoes mat. Tussenstand 2,5 -0,5.

Middels een zwaarbevochten overwinning van Joost van Dam (wit) zette Lasker de achtervolging in. Joost die zich vluggerend op zijn partij had voorbereid kwam wat minder te staan maar rechtte zijn rug en won ergens een stuk en daarmee in hogere zin ook de partij. Tussenstand 2,5 – 1,5.

Erik Bosma (wit) speelde een puike positionele partij en leek Lasker langszij te brengen. Helaas miste hij een winnende voortzetting en moest uiteindelijk in remise berusten. Tussenstand 3-2 en de “bal” lag nog steeds bij Lasker in de zin dat er partijen gewonnen moesten worden.

Jan Hibma (zwart) leek na kwaliteitswinst al snel in stijl te winnen maar een geniepige counter noopte hem tot nauwkeurig spel. In lichte tijdnood sloeg hij echter overtuigend toe en bracht de tussenstand op 3-3 met Rienk Sijbesma en Tjalling Wiersma nog aan het spelen.

Beide Laskerianen hadden een toreneindspel met een pion meer en er gloorde hoop in de harten van de overige teamleden. Rienk (zwart) zag helaas geen kans zijn pluspion te verzilveren en moest uiteindelijk in remise berusten.

Tjalling (wit) daarentegen had nog een appeltje te schillen met zijn opponent en middels een fraaie rondo van zijn “zwarte” loper wikkelde hij uiteindelijk af naar een pionneneindspel. Was dit wel te winnen gonsde het door de zaal? Zat er niet een venijnig patje in de stelling? Tjalling had echter al lang gezien dat de stelling won en nam grijnzend de vele schouderkloppen in ontvangst.

Een puike teamprestatie waarin Lasker zijn ballen toonde door uit te gaan van zijn eigen kracht en door op het juiste moment te knallen. Voor Assen was het overigens een “zwarte zaterdag” aangezien ook het 2e en 3e team ten onder gingen tegen respectievelijk Philidor 2 en 3.

Kortom met 4 uit 4 gaat Lasker 1 met een goed gevoel de feestdagen en winterstop in en kan het zich vol vertrouwen opmaken voor de derby tegen het nog puntloze Sneek. Dit betreft voor de verandering eens een thuiswedstrijd en wel op zaterdag 1 februari. Toeschouwers zijn die dag van harte welkom in het MFC in Sint Jacobiparochie.

Tot slot volgen hier nog de gedetailleerde uitslagen.

Assen 1

Emanuel Lasker 1

Knol, G.J. (Geon)

2086

Wiersma, T.J. (Tjalling)

2130

z-w

0 - 1

Maris, I. (Ivo)

2394

Ros, S. (Sikko)

2161

w-z

1 - 0

Hommes, E. (Elmar)

2141

Bosma, E.S. (Erik)

1996

z-w

½ - ½

Tromp, P. (Pieter)

2117

Sijbesma, R. (Rienk)

2082

w-z

½ - ½

Taal, R. (Rieks)

2139

Wissmann, D. (Dolf)

1993

z-w

1 - 0

Dijkstra, M. (Maarten)

1984

Hibma, J. (Jan)

2089

w-z

0 - 1

Haan, G.A. (Gertjan)

1969

Dam van, J.G. (Joost)

1947

z-w

0 - 1

Werff van der, F. (Frank)

1916

Viersma, M. (Murk)

1947

w-z

½ - ½

Gemiddelde Rating:

2093

Gemiddelde Rating:

2043

3½-4½

Door uw speciale verslaggever Jan Hibma.

Laatst aangepast (zondag, 15 december 2019 16:47)